Tsargrad.tv: „Русия зове“: Путин се изказа кратко и твърдо

Tsargrad.tv: „Русия зове“: Путин се изказа кратко и твърдо

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Tsargrad.tv„Русия зове“: Путин се изказа кратко и твърдо

 

Президентът Владимир Путин говори на инвестиционния форум „Русия зове“. В своето встъпително слово президентът говори за положителни промени в икономиката, за разлика от световната тенденция. Сега основните задачи са да се постигне ръст на реалните доходи и да се увеличи производителността на труда. Президентът заяви, че в Русия продължава положителната икономическа динамика. Има обаче въпроси, които все още трябва да бъдат решени. Според президента е необходимо да се постигне радикално подобряване на производителността на труда, съобщава телевизионният канал “РИА Новости“. Една от основните задачи е да се увеличи делът на инвестициите в БВП до 25-27%. Тази задача е осъществима, върху нея е необходимо да се работи, подчерта президентът. Владимир Путин заяви, че заплатите на жителите на страната растат, а ситуацията с реалните доходи не се променя. Необходимо е да се постигне ръст на реалните доходи на хората.

 

Коментар на БА

Икономическата ситуация в страната се влошава, и негативния глобален икономически цикъл заедно със санкции негативно съчетават своето отделно действие. Особено големи проблеми са дълговете на регионите и намаляването на възможностите за федерални субсидии на бюджетите. Де факто руската икономика не е в състояние да обезпечи самодостатъчност и минимални равнище.

Особени проблеми Владимир Путин има с обезпечаване на приходите от природен газ, пред вид на прогнозите за намаляващи продажби и пазарни дялове на Газпром на европейския пазар в това число особено в Източна Европа. Именно в този контекст на търсене на контра игра и заплаха, Путин днес пусна на спонсорирания от неговата приближена банка ВТБ форум „Русия зове“ „прогнозата си бомба“, че не изключва страна от Източна Европа да поиска да напусне Европейския съюз.

Обективно основание за подобна прогноза няма. Дори страната, с най-много проблеми в Източна Европа, Унгария не може да се позволи да тръгне по този път, защото обществената съпротива ще свали Орбан от власт. Дори в страната с най-голямо руско влияние в икономиката – България, поставянето на подобна цел би свалило веднага съответното правителство.

Ето защо си мисля, че казаното от Путин е по-скоро указание на руските дипломатически представителства и на спецслужбите да работят в тази посока.