Защо Москва иска да внуши на света, че държи ключовете за мира в Либия | Коментар на БА

Защо Москва иска да внуши на света, че държи ключовете за мира в Либия | Коментар на БА

Защо Москва иска да внуши на света, че държи ключовете за мира в Либия


 

“Трябва да сме много внимателни с господин Путин. Той проектира в Либия амбициите си за целия Близък изток. Иска да стане основен играч в арабския свят, включително в Северна Африка, въпреки че ще трябва да балансира между интересите на Турция в Либия и турските притеснения по отношение на Сирия.“ Това коментира пред БНР Джордж Джофе - професор от университета Кеймбридж.

 
Коментар на БА

Заявените само преди няколко месеца от Москва намерения да подкрепи усилията за мир в Либия на специалния пратеник на ООН Гасан Саламе, създавайки рамковите условия за вътрешнолибийски политически процес с посредничеството на ООН, ще се окажат поредната манипулация на управляващите в Русия.

„Все повече се убеждаваме, че Путин изпраща предупредителен сигнал към европейските сили - при отсъствието на Съединените щати в решаването на конфликта в Либия, интересите на Русия са вече господстващи в Средиземноморието. Кремъл е решен да накара целият свят да разберат това. Нещо повече, вече сме свидетели на промяна на центъра на тежестта в процеса на вземане на решения за кризата в Либия - от Брюксел и Вашингтон той все повече се измества към Москва, предупреждава проф. Джордж Джофе.