Кремъл тиражира фейкове, че Полша и прибалтийските държави искат да си присвоят територии от Русия | Коментар на БА

Кремъл тиражира фейкове, че Полша и прибалтийските държави искат да си присвоят територии от Русия | Коментар на БА

Кремъл тиражира фейкове, че Полша и прибалтийските държави искат да си присвоят територии от Русия


 

“На Запад се чуват гласове, че трябва да бъдат преразгледани резултатите от Втората световна война. И в частност се предявяват териториални претенции към Русия. Вече делят на картата Калинградска област - какво ще отиде към Литва и какво ще завземе Полша“, твърди пред държавната телевизия “Россия1″ директорът на пристанището на Калининград.

“Естония заявява, че би искала да присъедини части от Ленинградска и Псковска области, а Латвия претендира за други части от руската територия”, предупреждават други участници в предаването на телевизията.

 

Коментар на БА

Това биха били интересни и достоверни твърдения, ако не ставаше дума за специално предаване, посветено на идеята в руската Конституция да бъде записано, че не може да бъдат отчуждавани руски територии, пише theins.ru.

Подобни намерения на демократични държави изглеждат  действително смешни. Но още по-смешно е, че е невъзможно да бъдат открити хора от властта на страните от НАТО, които да са заявявали нещо подобно.

Истината за Калининградска област е, че на Потсдамската конференция през 1945 година областта е предадена на СССР за временно управление за срок от 50 години. Нейният статут би бил действително спорен, но след приемането на Заключителния акт от Хелзинки съществуващите в онзи момент граници в Европа стават международно признати и неоспорими. Що се отнася до намеренията на Естония – те бяха лично опровергани от президента на страната Керсти Калюлайд.