Путин няма да спре да разобличава „лъжите“ за Втората световна война | Коментар на БА

Путин няма да спре да разобличава „лъжите“ за Втората световна война | Коментар на БА

Путин няма да спре да разобличава „лъжите“ за Втората световна война


 

Русия няма да допусне изкривяване на историята на Втората световна война и ще изобличи всякакви опити, насочени към това. Това заяви миналата седмица президентът Владимир Путин, цитиран от TACC.

“Наше задължение е винаги да помним цената на тази победа и няма да позволим на никого да зачеркне тази героична страница от историята. Ще изобличим всякакви опити за изкривяване на историята, да се забрави духа на съюзничеството и нашето бойно братство”, каза руският държавен глава.

 

Коментар на БА

Съпротивата на Кремъл срещу достоверния исторически прочит на събитията от Втората световна война не са от днес. Първият сблъсък на руския президент беше с държавните мъже на Полша, които заявиха, че Хитлер и Сталин носят споделена отговорност за избухването на световната война. Опитвайки се да превърне руските „войници, служили вярно на Отечеството, защитавайки родната си земя“ в „създатели на легендарни победи“ и освободители на Европа от хитлеризма руският президент вероятно е решил да игнорира първо решаващата роля на съюзниците САЩ и Великобритания, но и да подмине неоспоримия факт, че именно чрез руския ботуш СССР и Сталин зароби страните от Източна Европа, лишавайки ги от правото на свое независимо демократично управление и развитие. Вместо свободата, донесоха терор и робство.