САЩ призова Кремъл: Крим е украински, прекратете окупацията | Коментар на БА

САЩ призова Кремъл: Крим е украински, прекратете окупацията | Коментар на БА

САЩ призова Кремъл: Крим е украински, прекратете окупацията


 

“Бих искал да започна с прости и очевидни неща, аксиоми. Седмицата се състои от седем дни, планетата Земя е кръгла, а Крим е Украйна. Връщането на Крим е неразделна част от националната ни идея”. Това заяви президентът Владимир Зеленски по време на форума “Age of Crimea”.

Вчера САЩ официално потвърдиха, че никога няма да признаят претенциите на Русия спрямо Крим. „Ние призоваваме Русия да прекрати окупацията на полуострова. Крим е украински“, заяви по повод 6-ата годишнина от анексията на полуострова държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

 

Коментар на БА

Въпреки твърдата позиция на САЩ и Запада, и решителността на Киев да отстоява докрай истината, че Крим е украински,  руските окупационни власти продължават да нарушават човешките права в Крим, да обискират домове, да преследват вярващите, да затварят храмове и джамии, да пращат хора по обвинения в тероризъм, насилствено да призовават хиляди кримски мъже да воюват срещу своите в Украйна. Очевидно Путин няма да се откаже от своята агресивна политика там,  още по-малко да върне Крим на Украйна. Той вече  внесе и предложение за промяна в Конституцията, която да му гарантира, че полуострова ще остане завинаги руски.