Лукашенко: Русия притиска Беларус за „истинска интеграция“ | Коментар на БА

Лукашенко: Русия притиска Беларус за „истинска интеграция“ | Коментар на БА

Лукашенко: Русия притиска Беларус за „истинска интеграция“


 

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви днес, че страната му е “била принуждавана към интеграция” с Русия и подчертава, че истинската интеграция на икономиките на двете страни предполага “суверенитет и независимост” за Беларус, предаде Асошиейтед прес. Изявлението му се случва в момент на нарастващо напрежение между двете съседни постсъветски държави.

 

Коментар на БА

Беларус е инициирала “истинска интеграция” между двете постсъветски държави през 90-те години, когато на власт в Русия е Борис Елцин.  През 1997 г. Русия и Беларус подписват съюзен договор, който предвижда тесни връзки, но при запазване на суверенитета и независимостта на двете държави.  При всичките трудности са били намирани решения на сложните проблеми, припомня Лукашенко.

Днес обаче Беларус е подложена на огромен натиск от страна на Руската Федерация. Икономическите отношения боксуват, а наскоро Русия спря и доставките на петрол. В този очевидно имперски подход в политиката на Кремъл към Беларус от мнозина се възприема като стратегия на руския президент Владимир Путин за оставане на власт дълго след изтичането на мандата му през 2024 г., като стане ръководител на новата държава, отбелязва АП.