Vesti.ru: Песков разказа с какво Унгария и Орбан харесват на Путин

Vesti.ru: Песков разказа с какво Унгария и Орбан харесват на Путин

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Vesti.ru: Песков разказа с какво Унгария и Орбан харесват на Путин

 

Унгарският премиер Виктор Орбан е симпатичен на руския президент Владимир Путин заради неговата мъдрост, прагматизъм, богат опит и суверенитет на решенията. Прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков каза това в интервю за предаването “Москва. Кремъл. Путин” по канал “Русия 1″.

Орбан е необичаен лидер и според Песков се откроява от общия ред на европейските си колеги.

Русия и Унгария имат “огромен обем” от икономически отношения – Унгария задоволява повече от половината от нуждите си от нефт и газ чрез доставката на руски енергийни ресурси, припомни говорителят на Путин.

“При това в Унгария не се говори за зависимост или за заплахата Русия да използва енергийните си ресурси като политическо оръжие. Те купуват прагматично. Освен това са попълнили всички свои подземни хранилища за газ и вече и за догодина са се договорили с Газпром. Разбраха се абсолютно прагматично, както в полза на Газпром, така и на унгарската страна, напълно си гарантираха своята енергийна сигурност “, каза Песков.

 

Коментар на БА

Не случайно последната среща между Орбан и Путин породи заглавия в западните медии от типа „Орбан дългото сбогуване със Запада“. Не случайно говорителят на руския президент използва нетипични за подобен ранг на общуване хвалебствени слова с елементи на оценка и покровителство.

Вън от съмнение е че Орбан е изключително материален политик и зад всяка проява на „суверенитет“ по жаргона на Кремъл /разбирай опълчване на ЕС и на НАТО/, стоят негови опити да получи от Русия изгодни сделки, пари и насрещни услуги. Вниманието към унгарския лидер се засили допълнителни в Москва след като той наложи вето върху приемането на документ на последната среща НАТО-Украйна. Вече има достатъчно данни за постоянна линия на координация на политиката на Орбан и Путин по Украйна и във връзка с използването на претекста на загриженост за правата на унгарското етническо малцинство като параван за натиск върху властите в Киев.

Въпреки подчертаните хвалебствия, които Орбан получава от Путин, унгарският лидер не пропуска възможност да заяви и предприеме действия в противоположна посока, включително като изгони руски дипломати или двулично говори – уж твърди че ще потребява само руски газ, а търси всячески начини за доставка на алтернативи, включително на втечнен природен газ.