Lenta.ru: Зеленски заговори за разширяване на сътрудничеството между Украйна и НАТО

Lenta.ru: Зеленски заговори за разширяване на сътрудничеството между Украйна и НАТО

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Lenta.ru: Зеленски заговори за разширяване на сътрудничеството между Украйна и НАТО

 

Президентът на Украйна Владимир Зеленски предложи да се обмисли възможността за разширяване на сътрудничеството на страната със Северноатлантическия алианс. Той заяви това на заседание на Комисията Украйна-НАТО в Киев, съобщава „Интерфакс-Украйна“.

Според него страните трябва подробно да проучат въпроса за участието на Украйна в програмата за разширени възможности на НАТО. „Сигурен съм, че Украйна е готова да премине на това ново ниво“, заяви Зеленски. Той обаче отбеляза, че само ефективните реформи са ключът към членството на Украйна в организацията.

Зеленски също изрази надежда, че споразумението за комплексна помощ на НАТО, подписано през 2018 г., ще бъде актуализирано и разширено чрез допълнителни проекти. „Ние се стремим да задълбочим сътрудничеството за укрепване на отбранителните способности, за засилване на съпротивата на Украйна срещу съвременните заплахи“, добави украинският лидер.

По-рано министърът на отбраната на Украйна Андрий Загороднюк обяви намерението на Киев да стане неразделен член на групата на НАТО в Черно море. Според него това се дължи на факта, че действията на Русия са “проблем не само за Украйна и страните от региона, но имат и международен характер”. На 30 октомври генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че  няма да бъде поискано становището на Русия относно присъединяването на Украйна към НАТО. Столтенберг добави, че НАТО се съгласило да приеме Украйна в алианса на среща на върха в Букурещ през 2008 г. и това решение остава в сила. Въпреки това, Украйна трябва да продължи пътя на трансформацията в страната, включително да отговаря на стандартите на НАТО, да засили институциите за отбрана и сигурност и да подобри „оперативната съвместимост“. Пътят на Украйна към членство в ЕС и НАТО е залегнал в конституцията на страната. Съответният закон през февруари тази година беше подписан от петия президент Петро Порошенко. Новият държавен глава Владимир Зеленски многократно е заявявал, че също подкрепя този път.

 

Коментар на БА

Известно е, че нерешените конфликти и особено наличието на активни бойни действия в Източна Украйна правят невъзможно членството на Украйна в НАТО. Това е пречка и за Грузия.За пръв път Унгария наложи вето върху Декларация в рамките на срещата Украйна – НАТО, дори представи редакция на документа, в която се отчитат нейните интереси спрямо унгарското малцинство в Западна Украйна.Новото в развитието на ситуацията около НАТО в Украйна и Грузия е изключително близкото и активно взаимодействие в Черно море, което е точка на активно противопоставяне с Русия. В момента Украйна осъществява много по-тясно взаимодействие с НАТО, отколкото страните като България по отношение на Черно море. Логиката на актуализираното споразумение за комплексна помощ на НАТО е да предостави гаранции, които да подкрепят суверенитета и териториалната цялост и да превърнат Украйна в форпост на отбраната на НАТО. Анексията на Крим няма да попречи да членството, но проблемите в Източна Украйна и най-вече скепсиса по отношение на равнището на реформите и силата на институциите лишават Киев от възможност в скоро време да получи реална дата.