Regnum.ru: Помагайки на Сърбия, Русия коригира предателството през деветдесетте години

Regnum.ru: Помагайки на Сърбия, Русия коригира предателството през деветдесетте години

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Regnum.ru: Помагайки на Сърбия, Русия коригира предателството през деветдесетте години

 

Помагайки на Сърбия и снабдявайки я с военна техника, руското ръководство коригира грешките, направени от предшествениците й през деветдесетте години, отбеляза в понеделник, 28 октомври, колумнистът на REGNUM Михаил Демурин, коментирайки провеждането на съвместни военни учения на двете страни. Както беше съобщено по-рано, военните на двете страни са провели първите в историята съвместни учения. В тях е взел участие сръбският министър на отбраната Александър Вулин. „Помагайки на Сърбия днес, провеждайки съвместни учения, доставяйки съвременна военна техника, включително модерни системи за противовъздушна отбрана и обучавайки кадри на сръбската армия, ръководството на страната постъпва абсолютно правилно. И комплексите С-400 ще трябва да бъдат доставени в Сърбия.

Предстоят сериозни времена за Сърбия, най-важният проблем за нейния суверенитет остава нерешен – проблемът с Косово, косовците изострят ситуацията, Западът ги подкрепя …В тази връзка не мога да не припомня предателството на Борис Елцин, който забрани доставката на системи С-300 в Сърбия в навечерието на бомбардировките на НАТО в Сърбия. Той сам в разговори с американския президент Бил Клинтън си приписваше тази заслуга. Това беше престъпление срещу Сърбия и срещу интересите на Русия.

Изграждайки по-нататъшни отношения със Сърбия, Русия неизбежно ще се сблъсква с други последици от тогавашната политиката, която страната ни е провеждала през 90-те и началото на 2000-те години. Това е участието на Белград в програми за сътрудничество с НАТО, неговото желание да направи Сърбия член на ЕС. Надявам се обаче Белград в крайна сметка да направи необходимите изменения за поддържане на сръбската независимост и суверенитет. Сърбия не я очаква нищо добро по този западен път. И ще повторя, че другия избор трябва сериозно да бъде защитаван”, каза Михаил Демурин.

 

Коментар на БА

Критиките към Горбачов и Елцин са рутина в Русия на Путин. Но призивите за възходяща милитаризация на Сърбия, като начин тя да бъде отклонена от европейски и път, са относителна новост. Ключовите думи в тази статия са да помогнем на Сърбия да поддържа своята „независимост и суверенитет“, което точно отразява намерението на Кремъл да градят своята външна политика към Западните Балкани през Сърбия като аванпост на Москва, като се разчита на национализма и реваншизма. В същото време става ясно, че отсъствието на конфликтност в района, рязко свива възможността от успех и основание за подобна политика на Москва. От което логично следва, че Кремъл ще се ориентира към поддържане на постоянни минимални, но достатъчно високи равнища на неопределеност и нестабилност, които да позволят провеждането на посочения по-горе курс.