Eadaily.com: В България започнаха да изграждат Турски поток отзад напред

Eadaily.com: В България започнаха да изграждат Турски поток отзад напред

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Eadaily.com: В България започнаха да изграждат Турски поток отзад напред

 

В България започна изграждането на компресорните станции за газопровода, продължение на „Турски поток“, чието изграждане все още не е започнало поради съдебни спорове.

“Булгартрансгаз” обяви началото на строителството на две компресорни станции, „Расово“ и „Нова Провадия“, които ще позволят 12 милиарда кубически метра руски газ да се транспортират в Европа годишно.
Този проект е втората фаза от изграждането на газопровода и трябва да приключи догодина. „Изграждането на (компресорни станции) ще увеличи натиска по целия инфраструктурен път от турско-българската граница до българо-сръбската граница, което е част от концепцията на „Балканския поток“ за създаване на „Балканския хъб“ в България.
Разширяването на инфраструктурата ще повиши сигурността на доставките на газ от различни източници и ще създаде предпоставки за засилена конкуренция на пазара “, заяви „Булгартрансгаз“ в изявление посветено на договор с консорциума DZZD FERROSTAAL BALKANGAZ.
Той се състои се от българските предприятия „Главболгарстрой“,“ Главболгарстрой Интернешънъл“ и немската компания „FERROSTAAL INDUSTRIEANLAGEN GMBH“. Първите от много години активно се занимават с изграждането на съоръжения за газова инфраструктура в страната, а вторите обединяват големи международни компании, които проектират и изграждат съоръжения за енергийна инфраструктура. Консорциумът предложи изграждането на компресорните станции за 196 милиона долара и спечели конкуренцията поради най-ниската цена.

„Подписването на договора ни доближава до изпълнението на обновената енергийна стратегия на България“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, а изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов заяви, че участието на чуждестранни компании гарантира изпълнението на проекта навреме.

Това обаче не може да се каже за изграждането на самия газопровод – продължаването на Турския поток в България с дължина 474 километра. Според първоначалните планове нейното изграждане трябваше вече да е приключило. Това обаче не се е случило досега. Поне нито клиентът „Булгартрансгаз“, нито генералният изпълнител, консорциум „Аркад“, не съобщават затова. И не отговориха на въпросите на EADaily. Припомняме, че през април малко известният саудитски консорциум „Аркад“ беше признат за генерален изпълнител за изграждането на газопровода до българо-сръбската граница. Той предложи изграждането на продължението на „Турския поток“ на най-ниската цена от 1,1 милиарда евро за 615 дни.

Той обаче не успя да представи документи навреме и „Булгартрансгаз“ замени саудитците с консорциума за „Газово разширение и развитие в България“, състоящ се от реномирани италиански и немски компании и люксембургска компания, свързана с руската тръбна металургична компания.
Аркад обаче оспори решението на оператора на българските ГТС в Комисията за защита на конкуренцията, а „Газово разширение и развитие в България“, отговори с обжалване пред Върховния административен съд. Той трябваше да започне разглеждането на случая през октомври, но през септември италианско-германско-люксембургският консорциум неочаквано оттегли жалбата и Саудитският „Аркад“ беше обявен за победител в търга за изграждането на продължението на „Турския поток“ в България. Той обеща да построи първата отсечка от 308 километра за 250 дни и по този начин първите доставки на руски газ през България до Сърбия и по-нататък към Унгария и Австрия ще започнат не по-рано от средата на следващата година.Както вече съобщи EADaily, до края на тази година ще бъде пуснат  в експлоатация газопроводът “Турски поток”, който преминава през Черно море. Състои се от две линии с капацитет 15,75 милиарда кубически метра годишно. Едната линия е предназначена за доставки на газ за Турция, втората – за Европа през България. Пускането на обходен газопровод напълно ще премахне необходимостта от транзит на руско синьо гориво през Украйна по балканския маршрут.

 

Коментар на БА

Проверка на фактите – все още няма споразумение между турската и руската страна относно експлоатацията на Турски поток на сушата, което да удостовери твърдението, че газът на Газпром ще потече със сигурност в края на годината. Силен показател за това е нарастващата готовност на Русия да продължи транзитните споразумения с Украйна за следващия сезон. Не токова добре прикритата ирония на руското издание разкрива препускането през проекта от страна на Булгартрансгаз. В същност руската страна отново е избрала позиция, от която не може да не спечели. Ако, както изглежда, ще има закъснение, печели от неустойки /не вярвайте на уверения, че може да има договор без да има неустойки/,  и тогава отново българската страна ще догонва, че бъде в уязвима позиция, защото натрупания дълг ще трябва да се погасява от БТГ, а приходите за това ще зависят от Газекспорт.