Израел е склонен за пpеговори за увеличаване на проучването на средиземноморския газ по границите с Ливан

Израел е склонен за пpеговори за увеличаване на проучването на средиземноморския газ по границите с Ливан

Двете страни са в спор за енергиен блок, който се простира по техните морски граници

 

Израел изрази откритост за разговорите с Ливан, с посредничеството на САЩ, за разрешаване на спора за морската граница на съседите, които упорито преследват проучването за средиземноморски петрол и газ.

Такива разговори, заяви в изявление  израелския министър на енергетиката Yuval Steinitz, след като се срещна с пратеника на САЩ David Satterfield, биха могли да бъдат “за благото и в интерес и на двете страни по отношение развитието на запасите на природен газ и петрол” чрез договаряне на границата.

Още от войната от 1948 г. при основаването на Израел, Ливан и Израел отдавна не са съгласни с граничните демаркации, спор, засягащ морска зона от около 860 кв. км (330 квадратни мили), простираща се по ръба на три южни енергийни блока на Ливан.

Водите, където е разположен  един от тези блокове  са заявени за собственост на  Израел, който започна ударен добив на газ в източната част на Средиземно море преди почти десет години с откриването на две огромни газови находища.

Спорът е довел до години на конфликти  и двете страни обещават да защитят ресурсите си и да предупреждават за посегателство.

 

Пълният текст четете тук