Удължаването на Нов СТАРТ пред провал, защото САЩ не вярва на Русия | Коментар на БА

Удължаването на Нов СТАРТ пред провал, защото САЩ не вярва на Русия | Коментар на БА

Удължаването на Нов СТАРТ пред провал, защото САЩ не вярва на Русия


 

Русия официално е уведомила Съединените щати чрез дипломатическа нота, изпратена в края на 2019, че желае да удължи договора Нов СТАРТ.
“Русия потвърди готовността си на най-високо ниво да удължи този договор без никакви предварителни условия колкото може по-спешно. Тази позиция остава в сила”, заяви Сергей Рябков, зам.-министър на външните работи на Русия.

 

Коментар на БА

Известното като Нов СТАРТ споразумение представлява последния голям договор, свързващ ядрените арсенали на САЩ и Русия. То бе договорено от администрацията на Барак Обама и ограничава броя на бойните глави. Има и ограничения за разполагане на оръжия и междуконтиненталните балистични ракети. В договора се определя и режим на 18 проверки, които се извършват на място всяка година. Договорът изтича през февруари 2021 година. Самото споразумение съдържа опция да бъде удължено до 2026 година.
Много от републиканските съюзници на Тръмп в Конгреса, обаче, се противопоставят на договора, аргументирайки се, че той ограничава САЩ, докато Китай не е страна по него. Освен това на Русия не може да й се вярва, че ще спазва ангажиментите си, след като демонстративно наруши договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег преди оттеглянето на САЩ от него. Очевидно във Вашингтон гледат твърде предпазливо на желанието на Русия Нов СТАРТ да бъде удължен, тъй като не възприемат Москва като предвидим и открит противник.