Агресивната руска политика предвещава сблъсъка между Москва и Анкара на терена на Сирия | Коментар на БА

Агресивната руска политика предвещава сблъсъка между Москва и Анкара на терена на Сирия | Коментар на БА

Агресивната руска политика предвещава сблъсъка между Москва и Анкара на терена на Сирия


 

„Нито нашите, нито сирийските военни избиват цивилни. Атаките срещу турските сили са били извършвани от терористи, които са станали все по-агресивни и към руските, и сирийските военни.“ Това е заявил говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков, цитиран от газета.ру.
Така говорителят на руския президент е отговорил на турския лидер Реджеп Ердоган, който вчера заяви, че силите на Дамаск и Москва са нанасяли смъртоносни удари не по терористи, а по мирни сирийци.

 

Коментар на БА

На 11 февруари световни медии съобщават, че във вторник руски бойни самолети са атакували Идлиб. Има нови жертви, а около 700 000 бежанци няма къде да отидат. По-късно Асад официално обяви, че сирийските сили под негово командване са овладяли магистралата Дамаск-Алепо за първи път от 2012 година. Преди дни сирийската армия с помощта на руската авиация завзе около 600 километра, които са под контрола на Турция, което принуди Анкара да организира офанзива срещу тях.
Според анализатора и познавач на Близкия изток Мохамед Халаф тези агресивни действия от страна на Русия очертават продължителен сблъсъка между Москва и Анкара на терена на Сирия, въпреки демонстрациите на руския президент, че работи заедно с Турция за преодоляване на напрежението в този взривоопасен район на Сирия. Европа също изрази своята загриженост заради ескалацията на напрежението в Идлиб, особено ако се стигне до сблъсък между руски и турски военни сили, който може да доведе до нови невинни жертви.