Ще се превърне ли „Северен поток-2” в инвестиционна развалина на дъното на Балтийско море | Коментар на БА

Ще се превърне ли „Северен поток-2” в инвестиционна развалина на дъното на Балтийско море | Коментар на БА

Ще се превърне ли „Северен поток-2” в инвестиционна развалина на дъното на Балтийско море


 

За да запази силните си позиции като основен доставчик на газ за Европа, Русия обяви, че ще довърши сама „Северен поток-2“ през Балтийско море. Става въпрос за 150 км тръбопровод, който ще й струват 10 милиарда долара, като разчита на подкрепата на Германия, която не веднъж изрази намеренията си проектът да бъде приключен, въпреки сериозните критики, които отправиха САЩ.

 

Коментар на БА

Твърденията на Русия, че сама ще завърши проекта „Северен поток-2“ са повече путинска пропаганда, отколкото реална възможност. Повече от ясно е, че САЩ няма да се откажат от намеренията си да спрат изграждането на тръбата, за да накажат Москва за намета в президентските избори през 2016. Те са готови да наложат още един закон за санкции, пише Handelsblatt и този път мерките може да засегнат европейските инвеститори, участващи в проекта или компаниите, желаещи да купуват газ от “Северен поток-2″.
“Наясно сме, че американците са решени да попречат на строителството на “Северен поток-2″. Трябва да се приготвим за най-лошото”, казва пред изданието представител на германския енергиен концерн Uniper, участващ във финансирането на тръбопровода.
В тази ситуация много съмнително е дали Кремъл е готов да превърне тръбопровод за 10 млрд. долара в инвестиционна развалина на дъното на Балтийско море.