РУСИЯ ОТНОВО ПРЕДСТАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ПРЕД ООН ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ХИМИЧЕСКАTA АТАКА В СИРИЙСКИЯ ГРАД ДУМА

ОПРОВЕРЖЕНИЕ | DISPROOF

 

РУСИЯ ОТНОВО ПРЕДСТАВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ПРЕД ООН ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ХИМИЧЕСКАTA АТАКА В СИРИЙСКИЯ ГРАД ДУМА

 

21 януари 2020 1tv.ru  - Русия отново представи доказателствата пред ООН за фалшифицирането на химическа атака в сирийския град Дума през април 2018 г.

 

https://www.1tv.ru/n/379191

„Членовете на Съвета за сигурност трябваше да гледат неудобното видео съобщение от бившия експерт на мисията на ОЗХО Иън Хендерсън, който е работил в Дума.

„Заключенията в окончателния доклад на ОЗХО бяха противоречиви, те бяха напълно противоположни на това, до което групата експерти стигна по време на нашата работа. Имахме сериозни съмнения, че химическата атака наистина се е случила. Не спрях да изучавам тази тема и прекарах още шест месеца, правейки инженерни и балистични изследвания, което допълнително потвърди гледната точка, че в Дума нямало химическа атака“, каза бивш инспектор на ОЗХО.“

 

ОПРОВЕРЖЕНИЕ:

Подробен анализ на доклада на Хендерсън публикува международна изследователска група Bellingcat.

„Докладът на Хендерсън изследва въздействието на два хлорни цилиндъра, свързани с химическа атака в Дума на 7 април 2018 г. Един от тези цилиндри е намерен на балкон на място 2 и един в спалня на място 4. Докладът на Хендерсън прави заключение, че е по-вероятно цилиндрите да са поставени ръчно, отколкото да са паднали от надморската височина. Въпреки че в доклада на Хендерсън се твърди, че е използвал същите данни като Fact Finding Mission (FFM) на OPCW, трябва да се подчертае, че три независими инженерни проучвания, поръчани от FFM, противоречат на заключенията на Хендерсън“.