Eadaily.com: „Макрон върви към Путин“ - в Берлин все повече критикуват Париж

Eadaily.com: „Макрон върви към Путин“ – в Берлин все повече критикуват Париж

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Eadaily.com: „Макрон върви към Путин“ - в Берлин все повече критикуват Париж

 

Френският президент Еманюел Макрон отиде да се срещне с руския президент Владимир Путин и сега настоява за промяна на курса на съюза и обмисля предложението на Кремъл за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег на действие в Европа. Германският Frankfurter Allgemeine (FAZ) пише с тревога за това, изтъквайки, че френският лидер „отново шокира много партньори в НАТО“.

Причината за това беше писмо от президента на Франция до президента на Русия, което по чудо “попадна в ръцете” на FAZ. След като говори за „мозъчната смърт“ на НАТО, Емануел Макрон за втори път постави под въпрос единството между членовете на западния военен блок, се възмущават авторите на статията Лоренц Хемикер и Михаела Вигел.

Предложението на Владимир Путин за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег заслужава “внимателно проучване”, заяви френският лидер в писмо до президента на Руската федерация.

Според източници в дипломатическите среди в Брюксел писмото е изпратено до Москва на 23 октомври. Според репортери на FAZ, френският лидер също е поел инициативата за провеждане на двустранни и многостранни преговори със страни, които все още имат съмнения относно предложения от руската страна мораториум.

По-рано, напомнят Хемикер и Вигел, страните членки на Северноатлантическия алианс отхвърлиха предложението на руския президент Владимир Путин за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег на действие в Европа.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на западния военен блок, вече многократно подчертава, че инициативата на ръководителя на Кремъл „не вдъхва доверие“, отбелязват германски журналисти.

 

Коментар на БА

Не винаги единомислието и единодействието между Макрон и Меркел е добра новина. Търпението на германския канцлер от „иновативната“ политика на френския президент очевидно е достигнал своя предел и в Берлин вече не се стесняват да критикува рязко и почти незабавно всяко екстремно изявление от Париж. Особено разгневени бяха в НАТО, включително в Германия, на обявяването на „мозъчната смърт“ на Алианса. След последните решения в рамките на НАТО, Макрон се опитва да излезе от изолация и да замаже своя „гаф“, като го представи като добро намерение и посочи че е успял да стресне НАТО и да помогне за намирането на верни решения, които иначе не било сигурно.

Но стратегическият съюз  между Макрон и Путин е основание за сериозна тревога в НАТО, особено в контекста на синергични негативни ефекти в поведението на Путин, Тръмп и Макрон.

Позитивният ефект от подобни развития е че страните от НАТО сами поеха по пътя на увеличаване на военните си бюджети и по-голяма отговорност, нещо което не беше по подразбиране до скоро.