Tsargrad.tv: „Ето какво прави С-400!“: Турция се осмели да постави ултиматум на НАТО

Tsargrad.tv: „Ето какво прави С-400!“: Турция се осмели да постави ултиматум на НАТО

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Tsargrad.tv: „Ето какво прави С-400!“: Турция се осмели да постави ултиматум на НАТО

 

В Twitter потребителите коментираха отказа на Турция от плана за отбрана на НАТО срещу Русия, като го нарекоха “изчерпателен”. “Ето какво прави С-400!” - пишат в мрежата.По-рано беше съобщено, че Турция отказва да приеме плана на НАТО за така наречената отбрана срещу Русия. В тази връзка причината за такова решение бе незабавно обявена в мрежата. “Ето какво прави С-400!” -, написа в своя микроблог Игор Коротченко, главен редактор на списание „Национална отбрана“. Нека припомним, говорим за военен план, според който НАТО се ангажира да предостави на Полша, Латвия, Литва и Естония военна помощ в случай на руско нападение. Според източници, Анкара е поставила ултиматум на алианса. Турция няма да подкрепи плановете на военния блок, докато не получи политическа подкрепа в операциите срещу кюрдите в Североизточна Сирия.

 

Коментар на БА

Руските медии коментират пространно реакцията на Турция, която иска да обвърже подкрепата на НАТО за възприеманата от Ердоган кюрдска заплаха в Северна Сирия, с руската стратегическа заплаха, която е призната в документи на НАТО.

Коментарите, подобни на този, акцентират на ролята за смяната на позицията на Анкара, която е изиграла доставката на зенитните ракетни комплекси С-400, дали кураж, според авторите, на Ердоган да се опълчи срещу САЩ в рамките на НАТО.

Вън от съмнение, че Турция може и ще дестабилизира НАТО чрез подобни действия. Тъй като няма процедура по прекратяване на членството в пакта, Ердоган ще продължава да внася нотки на разкол и неразбирателство. Изходът от тази „задънена улица“ вероятно ще се търси в тип решения, които изключват консенсус и възможност за вето на Турция, на двустранна основа. Това, обаче са само палиативи.