Mk.ru: Сръбският президент коментира обвиненията за „убийството на руски деца“

Mk.ru: Сръбският президент коментира обвиненията за „убийството на руски деца“

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Mk.ru: Сръбският президент коментира обвиненията за „убийството на руски деца“

 

Сърбия не е продавала оръжието на Украйна, то може да се е оказало в Донбас чрез реекспорт, заяви сръбският президент Александър Вучич пред N1info. Той подчерта, че твърденията на опозицията са несъстоятелни. По-рано сръбската депутатка Мариника Тепич публикува документ, в който се посочва, че сръбската компания е доставила мини “Крузик” на полската компания Nattan, която се представлява от гражданин на Украйна Виталий Дементьев. Така оръжията са могли  да влязат в Донбас и да бъдат използвани от АПУ. „Те искат влошаване на отношенията между нашата страна и Русия“, обясни Вучич причината за действията на опозицията, като отбеляза, че обвиняват властите в „убийството на руски деца“ и за тази цел демонстрираха документ, доказващ предполагаемата вина на Белград. Всички договори за доставка на оръжие на полската компания обаче бяха законни. Собственикът на предприятието, което е продало оръжието, е призован от властите, той е забранен да изнася оръжие в Украйна, заяви президентът.

 

Коментар на БА

Русия използва същата схема, по която се опитва да дискредитира и износа на оръжия от България. Този път мишена са сръбските оръжейници с обвинение за мини, покосили деца в Донбас.

Основната цел на подобни психологически атаки, които се провеждат с активно участие на сръбски политици и медии, е да се предотврати разрастване на кампанията срещу цялата руска шпионска мрежа в Сърбия.

Схемата се прилага „под индиго“ от българския случай. Руските спецслужби захранват с „информация“ журналисти и политици, които повеждат информационна кампания, която държи Москва на дистанция от отговорност.

За отбелязване е, че сръбския оръжеен износ регистрира много високи стойности и това изглежда дразни най-много Москва, защото в повечето случаи, става реч за пазари, които Русия смята за „свои“.