Russian.rt.com: Сенцов предложи да бъде върнато ядреното оръжие в Украйна

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Russian.rt.com: Сенцов предложи да бъде върнато ядреното оръжие в Украйна

 

Олег Сенцов, осъден в Русия за подготовка на терористична атака и върнал се в Украйна в хода на взаимното освобождение, предложи Европейският парламент да върне ядреното оръжие на украинската страна.

По време на съвместно заседание на трите комисии на Европейския парламент в Страсбург, Сенцов отбеляза, че не разбира същността на формулата на Щайнмайер, Минските споразумения, както и нормандския формат  и дори не иска да се опитва да разбере тези неща.

„Относно Будапещенския меморандум. Ще изразя мнението си. Водят се преговори за прилагането на споразуменията от Минск, по повод формулата на Щайнмайер. Не разбирам какво е това. И не искам да разбирам. Нормандски формат, Мински споразумения - какво е това?”- каза той.

Според него в рамките на Будапещенския меморандум Украйна е предала ядрените си оръжия и след като разпоредбите на този документ, според Сенцов, са нарушени, украинската страна трябва да върне своята “бомба”. През декември 2018 г. бившият представител на мисията на Украйна в НАТО генерал-майор Петър Гарашчук обяви по канала „Обозреватель“, че Украйна има възможност да разработи не само атомни бомби, но и ядрени бойни глави за ракети. През май тази година военен експерт от Института за евроатлантическо сътрудничество Игор Козий предложи инсталирането на “ядрени минни полета” на границата с Русия. През ноември украинският политически и икономически експерт Тарас Загородни заяви, че Украйна трябва да разработи ракети със среден обсег, които да могат да ударят руски атомни централи.

 

Коментар на БА

Заедно с напредването на подготовката на преговорите в Нормандския формат в Париж на 9 декември т.г. се усилват настроенията в Украйна против тези срещи и подготвяните споразумения. Проблемът става двоен и защото оценката на тяхната полезност, ако и когато бъдат приети, ще бъде повлияна от негативните настроения и липсата на елементарно доверие у украинците, че Москва и Путин изобщо са в състояние да преговарят честно и да предложат каквото и да е решение. В този смисъл големият проблем на тези преговори е легитимацията на този формат в очите на украинците, защото президентът Зеленски еднолично не може да ги наложи. Дори и да използва целия ресурс на институцията си и доверието лично към него, всяко решение, което предпоставя федерализация на страната и не включва изтегляне на руските сили, влияние и ново пристигнали руски граждани в Донбаска и Луганска области, е обречено. Струва си да се отбележи и предложението за връщане на ядрения статут на Украйна и предложението за разработване на ракети с ядрен заряд с които да се поразяват атомни централи в Русия. Няма съмнение, че Украйна може сама да си произведе ядрено оръжие, разполага с технологии за да се сдобие с ядрени бойни глави, които да постави върху ракети с различен обсег на действие. Проблемът е, че не само Русия ще се възпротиви.