Rbc.ru: Министерството на правосъдието поиска да спре работата на партията “Гражданска инициатива”

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Rbc.ru: Министерството на правосъдието поиска да спре работата на партията Гражданска инициатива

 

Министерството на правосъдието се обърна към Върховния съд с искане да спре работата на партията „Гражданска инициатива“ (Партията на промените), чийто лидер е политикът Дмитрий Гудков.

Според уведомлението на съда, публикувано от основателя и член на политическия съвет на партията Андрей Нечаев във Facebook, Партията на промените може да подаде възражението си до 25 декември. Делото ще се проведе на 14 януари 2020 г. „Гражданска инициатива“ е регистрирана през 2013 г., тя е преименувана на Партията на промените, но Министерството на правосъдието многократно отказва да регистрира новото име. През 2018 г. Гудков и телевизионната водеща Ксения Собчак обявиха създаването на нова партия, а Гудков стана неин председател. През 2018 г. Собчак бе номинирана като кандидат за президентските избори от партията, а през април спряха да я финансира поради разногласия с Гудков, казаха източници. На 18 ноември бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман обяви, че може да участва в изборите за Държавна дума от партията през 2021 година.

 

Коментар на БА

Кремъл премина към нова фаза в борбата с опонентите си, след като тоталните репресии срещу отделни членове на опозицията, щурмуването на офиси, изземането на техника и оборудване, затваряне на активисти, блокиране на сметки не сработи. Преминава се към заличаване на партии и НПО, които предварително се обявяват или за „чуждестранни“ агенти или за незаконни, поради някаква манипулативна интерпретация на отделни текстове от закона. Генадий Гудков премина целия път от поддръжник на Путин, издигнал се до заместник ръководител на парламентарната фракция на подкрепящата Кремъл партия „Справедлива Русия“ до негова опозиция. Неговият син Дмитрий Гудков продължава дейността му. Още в момента в който Ксения Собчак се опита да овладее партията, но не успя и я напусна, стана ясно, че властите ще я забранят. Няма съмнение в изхода на делото за обжалване.