Kommersant.ru: САЩ са обезпокоени от съобщенията за руската намеса в Сърбия

Kommersant.ru: САЩ са обезпокоени от съобщенията за руската намеса в Сърбия

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Kommersant.ru: САЩ са обезпокоени от съобщенията за руската намеса в Сърбия

 

Държавният департамент на САЩ изрази загриженост относно съобщенията за намеса на Русия във вътрешните работи на Сърбия. Русия е призована да спре “дестабилизиращите действия по целия свят”.

„Загрижени сме относно съобщенията за цинична руска намеса в сръбските дела. САЩ подкрепят усилията на страната да разследва инцидента и насърчава решението на правителството да разгледа извършителите на този инцидент в съответствие с върховенството на закона“, цитира „ Свободна Европа“. В съобщението се казва, че Съединените щати „ясно посочват“ на руските власти, че „трябва да спрат дестабилизиращите си действия по целия свят“. Припомняме, че в началото на седмицата в YouTube се появи видеоклип, в който помощникът на руското военно аташе в Белград Георги Клебан на среща в предградието в Белград предава голяма сума пари на „агент на сръбското военно разузнаване“, както е посочено в описанието на видеото. Държавна комисия по сигурността на информацията потвърди видеоклипа. В тази връзка президентът Александър Вучич направи изявление, в което говори за подробностите по случая и заяви, че страната няма да промени политиката си спрямо Русия във връзка с инцидента.

 

Коментар на БА

Реакцията на Държавният департамент е очаквана и не изненадва. Това не е първия провал на ГРУ в Сърбия, която е център на изключително остро противоборство между НАТО и Русия. Да припомним че агенти на ГРУ, действащи от територията на Сърбия и използващи паравоенни формирования, стояха зад неуспешния опит за преврат в Черна гора.

Няма съмнение, че обяснението за по-голяма видимост на действията на ГРУ в региона се дължат както на резкия скок в броя и мащабите на операциите му, включително пред вид на растящите залози в регулирането на отношенията между Сърбия и Косово, както и решителните стъпки по членството на Сърбия в ЕС, при регулиране на отношенията и с НАТО, така и решимостта на службите на страните от НАТО да пресекат тази дейност и я изложат на публичност.

Казано на шахматен език – битката премина от позиционна в остра фаза.