Russian.rt.com: В САЩ обявиха санкции срещу Северен поток-2

Russian.rt.com: В САЩ обявиха санкции срещу Северен поток-2

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Russian.rt.com: В САЩ обявиха санкции срещу Северен поток-2

 

Конгресът на САЩ е на път да включи санкции срещу газопровода Северен поток-2 в бюджета на страната за отбрана за 2020 г. Това заяви ръководителят на комисията по външни отношения на Сената Джим Риш.

Риш отбелязва, че причината за настоящото действие е, че по-голямата част от газопровода вече е изграден и прозорецът на възможностите се стеснява.
Той добави, че санкциите могат да принудят строителните компании, работещи по газопровода, да се откажат от работата по проекта.

“Ще им струва скъпо и компаниите ще фалират“, - цитира Defense News думите на Риша.

 

Коментар на БА

Именно непосредствената опасност  от налагане на санкции срещу Турски поток, като близнак на Северен поток-2, кара Борисов да търси протекция от Президента Тръмп срещу подобен акт на Конгреса. Ако санкциите са заложени в бюджета за отбрана и се радват на подкрепа и на двете партии, те трябва да бъдат въведени в действия в следващите два месеца за да имат някакъв смисъл, т.е. преди проекта да бъде завършен.

Конгресът обаче не може да налага директно санкции, всеки подобен акт се подписва от Президента Тръмп и изисква действие на изпълнителната власт.

В случая, това че е в бюджета на Министерството на Отбрана има допълнително символично значение, защото Вашингтон набляга на значението на стъпката от гледна точка на сигурността на САЩ и на НАТО.

Единствената причина Турски поток през България да не бъде наравно третират с по-големия си „брат“ Северен поток-2 е неговото изоставане. Има шест месеца за това.