News-front.info: НОВОТО ОБВИНЕНИЕ НА ДРЕЦУН ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ: Балканската шпиономания върви по плана на поръчителите

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


News-front.info: НОВОТО ОБВИНЕНИЕ НА ДРЕЦУН ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ: Балканската шпиономания върви по плана на поръчителите

 

Сръбският депутат казва, че очаква нервна реакция от страни, които той обвини, че има шпиони в своята страна.

Председателят на парламентарната комисия в Косово Милован Дрецун отправи още едно скандално обвинение срещу България.

Само 24 часа след съобщението, че Сърбия има голяма мрежа от български разузнавачи, Дрецун каза следното:

„Българският външен министър не може да дава уроци на сръбски депутат. Тя (Екатерина Захариева) няма да определи какво ще каже депутатът.”

Руският посланик в Сърбия коментира, че тези скандали е трябвало да развалят отношенията между двете страни.

Вчера българският външен министър остро осъди поведението на Дрецун. Захариева обяви, че по този повод сръбският посланик в София ще бъде извикан във външното министерство.

“Вероятно ще повикаме сръбския посланик във връзка с обвиненията на Милован Дрецун”, каза вицепремиерът и министър на външните работи на България, “Това е още едно нелепо и невярно обвинение от сръбския депутат по отношение на България.”

Според Дрецун „Захариева всъщност реагира на информацията, предоставена от президента Александър Вучич, че българският военен аташе е участвал в нерегламентирани действия.“

“Вместо да отговори на изявлението на президента Вучич, тя отговори на казаното от мен и по този начин изпрати съобщение до нашия президент”, заяви Дрецун.

„В следващите дни ще разполагаме с допълнителна информация за действията на специалните служби от някои съседни страни на наша територия срещу нашите интереси. Някои от съседните страни ще реагират много агресивно и нервно. Струва ми се, че нейното послание е следното: България не трябва да бъде включена в този кръг от страни “, каза Дрецун.

Защо депутатът  е толкова настоятелен и говори повече от президента  на страната си остава загадка. Независимо от това, прави впечатление. Дрецун обеща, че “много скоро обществеността ще разбере подробна информация за дейността на разузнавателния център в Скопие, където е имало офицери от Македония, Хърватия и България”. Той не “изключва възможността работата на центъра да бъде свързана с шпионаж в Белград и срещите на руския и сръбския офицер”. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира ситуацията, като я нарече “заговор-провокация” преди контакти на най-високо ниво, което е доста често срещано в последно време. Също така Мария Захарова обясни, че ако трябва да се коментира видеото, което се появи, тогава първо трябва да се разбере кога и кой го е снимал и монтирал. В четвъртък Милован Дрецун, председател на парламентарната комисия в Косово, отправя сериозни обвинения срещу България по националната телевизия. “Искам да ви напомня, че наскоро публично обявих, че в Скопие е създаден разузнавателен център, където има шпиони от съседни страни, като България, Хърватия, Северна Македония … В Сърбия България има изключително мощно разузнавателно присъствие”, каза той.

 

Коментар на БА

Тъй наречената шпионска афера, в която бяха изложени видеокадри, които по недвусмислен начин показват, операция на заместник военния аташе в посолството на Русия и бивш сръбски военен. Очевидно не става въпрос са действие на сръбското контраразузнаване, освен ако не е резултат на служителите, които знаят че тези факти ще бъдат потулени и за това нямат друг ход освен публикацията по „анонимен“ начин. Това обаче което прави впечатление е изключителната активност на този депутат Дрецун, който дори няма официална отговорност съотносима към темата – отговаря за отношенията на Сърбия с Косово. Очевидно ако от него зависи решението на този проблем, двете страни няма да напреднат особено. Но свръхактивността на Дрецун и насищането на информационния фон с контратези за Сърбия заобиколена от враждебни страни и пълна с шпиони, е израз на паник атака, през която да са замъглят  както източника, така и характера на опасността за националната сигурност на Сърбия. Трябва да са очаква ескалация на напрежението, при всички случаи този депутат, ще продължи да насища медиите със своите тези и контратези, именно за да разводни шпионския случаи.