Russian.rt.com: Вучич коментира новината за „руски разузнавач“ в Сърбия

Russian.rt.com: Вучич коментира новината за „руски разузнавач“ в Сърбия

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Russian.rt.com: Вучич коментира новината за „руски разузнавач“ в Сърбия

 

Сръбският президент Александър Вучич коментира новината за “руски разузнавач” в Сърбия, отбелязвайки, че в страната действат многобройни разузнавателни служби.

Вучич каза, че видеоклипът от срещата на заместник-военния аташе по отбрана в руското посолство подполковник Георги Клебан, когото медиите наричат ​​руския разузнавач  и сръбския подполковник в оставка, който по-късно се появи в интернет, е заснет на 24 декември 2018 г., но не от служители на агенцията информационна сигурност на Сърбия.

Той добави, че в Сърбия има много разузнавателни служби, които се опитват да повлияят на ситуацията в страната и да събират информация за нея.

Сръбският лидер добави, че Клебан вече не е в Сърбия. По негови думи, Белград има отлични отношения с Москва.На 20 ноември сръбският таблоид “Blic” публикува материал, в който се казва, че “руският разузнавач” Георги Клебан е могъл  да вербува висш сръбски офицер.Коментирайки тези новини, Министерството на външните работи на Русия отбеляза, че Москва вече е свикнала с факта, че всякакви „интересни истории се появяват преди срещите на най-високо ниво, и те преминават като някаква сензация.”
От руското посолство, подчертаха, че провокациите не могат да навредят на двустранните отношения.

 

Коментар на БА

Коментарът на „Русия днес“, главният пропаганден канал на Кремъл, по поредния скандал свързан с разкритие на шпионска дейност на агенти на ГРУ, при това в приятелска страна като Сърбия, е показателен пример за реагиране в условия на криза. Първо, се прави опит да се разводни и принизи темата, с разсъждения, че в Белград действат всякакви разузнавания. Второ, посочват се думите на Вучич, че клипът не е заснет от агенти на сръбната агенция за информационна сигурност – контраразузнаването. Тоест някоя друга служба нарочно генерира подобни компромати за да влоши отношения между Сърбия и Русия. Но отсъства коментар по същество – защо Русия шпионира Сърбия през заместник военния аташе в посолството? Това пита и самия президент Вучич, но тези думи се спестяват в коментара на „Русия днес“. Накрая се прави опит за вкарване на реакцията в модела „бизнес както обикновено“, който не трябва да помрачи срещата на Вучич с Путин след две седмици в Москва. И разбира се пласира дежурния вариант на отричане на очевидното с „тезата“ на руското посолство в Белград, че това е „провокация“. Факт е, обаче, Вучич е достигнал такава степен на зависимост от връзките си с Кремъл, което на практика изключва възможността за значителни и съществено влошаване на отношенията между двете страни.