Russian.rt.com: Меркел се застъпи за “добро съседство” с Русия

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Russian.rt.com: Меркел се застъпи за “добро съседство” с Русия

 

Германският канцлер Ангела Меркел, изказвайки се на конгреса на Християндемократическия съюз в Лайпциг, заяви необходимостта от добросъседски отношения с Русия, въпреки трудностите.

Според Меркел Германия е заинтересована от “добро съседство с Русия”.

„В наш интерес е, въпреки всички трудности, с които се сблъскахме“, цитира я ТАСС.

През юли Меркел обяви, че винаги се е застъпвала и ще продължи да се застъпва за добрите отношения с Русия. Както канцлерът отбеляза, Германия и Украйна смятат, че антируските санкции могат да бъдат отменени само с напредък в прилагането на споразуменията от Минск.

 

Коментар на БА

Това изявление на Меркел не изненадва никой. Първо, то е типично в нейн стил, постоянно да „отваря“ темата за важността на добросъседските отношения с Русия и второ, да ангажира себе си и правителството на Германия в проекти на Кремъл – т.н. линия на шрьодеризация на германската политика.

В същото време това е анонс, който предразполага към решения в рамките на Нормандския формат на срещата на 9 декември в Париж.

Меркел винаги е поставяла непреодолимо условия – споразумение по Украйна с Русия – за премахване на санкциите. Тъй като срещата, посветена на Минските споразумения, няма да може да произведе желания от всички резултат, то очевидно ще стане въпрос са интерпретации, които да позволят на отделните политици да я представят като успешна.