Regnum.ru: Македонската опозиция се застъпва за членство в НАТО

Regnum.ru: Македонската опозиция се застъпва за членство в НАТО

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Regnum.ru: Македонската опозиция се застъпва за членство в НАТО

 

На 21 ноември ръководителят на най-голямата опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ (Вътрешна македонска революционна организация - Демократична партия за македонско национално единство) Християн Микоски се срещна с българския премиер Бойко Борисов в кулоарите на Европейския народен конгрес в Загреб.

Според албанската информационна агенция Telegrafi Maqedoni, темата за дискусия беше европейската интеграция на Северна Македония.

Мискоски е заявил, че присъединяването към НАТО и ЕС е стратегическата цел на неговата партия от 1991 г., но в момента страната е изправена пред предизвикателства. По този начин, поради високото ниво на престъпност и корупция, Македония изпитва сериозни проблеми във върховенството на закона - корупцията на най-високо ниво остава ненаказана.

 

Коментар на БА

Това изявление на Мисковски трябва да се оцени през две призми. Първата е Русия и надеждите и ВМРО-ДМПНЕ да са опозиция на Заев по темата членство в НАТО, което очевидно няма как да стане.

Втората линия разбира се е позиционирането пред предстоящите избори, което кара лидерите на опозиционната партия да заемат позиция, които да не ги противопоставят на мнозинството.

Факт е, обаче, че сред просръбските среди в Северна Македония процентът на привърженици на Кремъл и противници на НАТО е значителен.

Друг ъгъл на анализ е силното пронатовско настроение сред албанското малцинство. Противопоставяне по тази линия между македонци и албанци би имало тежки последици за единството. Което на практика кара всеки по-значим политик в Северна Македония да се съобразява с тези реалности.