Lenta.ru: Пускането на Северен поток-2 се отлага

Lenta.ru: Пускането на Северен поток-2 се отлага

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Lenta.ru: Пускането на Северен поток-2 се отлага

 

Руският газопровод Северен поток-2 ще бъде пуснат в средата на 2020 г., заяви вицепремиерът Дмитрий Козак, цитира ТАСС. „В средата на следващата година“, информира Козак, като не уточнява в кой месец това ще се случи.

По-рано министърът на енергетиката Александър Новак заяви, че стартирането на “Северен поток-2″ може да се осъществи преди края на тази година.

Американският сенатор Тед Крус посочи, че американските санкции срещу партньорите на „Газпром“ по проекта могат да забавят неговото стартиране за неопределено време. За целта, Вашингтон може да приеме специален закон или да се възползва от действащите такива.

 

Коментар на БА

Оценката на Дмитрий Козак, въпреки че е по-реалистична от фанфарните от Газпром и Кремъл, не отчита обстоятелството, че за да влезе в експлоатация този газопровод не е достатъчно само техническите изпитания да са завършили. Той трябва да мине оценка за съответствие и получи разрешение от ЕК по измененията в Газовата Директива. Това се отнася и за наземната част ЮГАЛ, която ще трябва да кандидатства и получи „изключение“ от Директивата, което на този етап е повече от имагинерно, защото вече има решение на Съда на ЕС по близнака и ОПАЛ.

Изобщо политиците лесно правят изявления.