News-front.info: Искат да разширят Косово за сметка на още един от регионите в Сърбия

News-front.info: Искат да разширят Косово за сметка на още един от регионите в Сърбия

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


News-front.info: Искат да разширят Косово за сметка на още един от регионите в Сърбия

 

Аланските радикали обявиха кампания за дестабилизиране на ситуацията в Южна Сърбия, която в крайна сметка би трябвало да помогне на региона да се присъедини към самопровъзгласилата се „Република Косово“.

И така, бойците от бойната група на Освободителната армия на Косово планират да започнат протест в град Прешево в Южна Сърбия под предлог, че “обръщат внимание на дискриминацията срещу албанския народ”. Акцията ще започне на 28 ноември, деня на националния флаг на Албания. В същото време организаторите на кампанията са представители на Съюза на ветераните на освободителната армия на Косово от Прешево, Буяновец и Медведжи. Прави впечатление, че те дори не крият основната цел на протестите.

„Основното ни искане е присъединяване на Долината Прешевска към Косово“, се казва в съобщението за протестите.

Прешевската долина е регион на Сърбия, където преобладава албанското население, което често се превръща в причина за дестабилизация в региона.

 

Коментар на БА

Поредната изпреварваща дезинформация. Действително сред албанските радикали има всякакви изказвания, включително горещи глави. Идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия, в рамките на преговори, не е от вчера и има подкрепа сред някои кръгове в тези страни, включително и на запад. Но промяната на граници е най-малко вероятния сценарий. Идеята че решението на спора между Сърбия и Косово може да намери трайно решение чрез размяна на етническите територии, за да се решат пътьом и проблемите на етническото самоопределение, противоречи на основния принцип на съвременния европеизъм – не етнически чисти райони, а етническа толерантност и гарантирани човешки права.

Подобни хибридни материали са типични за руските медии, защото отразяват основен постулат на Кремъл – национализма - в опитите да наложи своя идеологическа матрица на влияние.