Russian.rt.com: Министерството на енергетиката на Украйна отговори на предложението на Газпром за транзит

Russian.rt.com: Министерството на енергетиката на Украйна отговори на предложението на Газпром за транзит

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Russian.rt.com: Министерството на енергетиката на Украйна отговори на предложението на Газпром за транзит

 

Ръководителят на Министерството на енергетиката на Украйна Олексий Оржел заяви, че предложението на Газпром за удължаване на съществуващия договор за транзит на газ или сключване на ново споразумение е неприемливо.

„В понеделник получихме оферта от Газпром. Нека бъдем честни. Предложението, което получихме е неприемливо за Украйна, като се има предвид факта, че е необходимо да се откажем от арбитража и да подпишем споразумение само за една година за използване на нашата газопреносна система“, каза Оржел в ефира на ICTV.

По-рано Газпром заяви, че е изпратил на Нафтогаз предложение за удължаване на съществуващия договор с една година или за сключване на ново споразумение за транзит на газ.В съответното предложение се казва, че отхвърлянето на претенциите на страните в съдилищата, е задължително условие за продължаване на транзита. Изпълнителният директор на украинската компания Юрий Витренко каза, че  в “Нафтогаз” са получили предложението на Газпром за удължаване на договора за транзит на газ и то ще бъде внимателно проучено. Държавната дума коментира предложението на Газпром пред RT. Ръководителят на информационно-аналитичния център на „Алпари“ Александър Разуваев в интервю за ФАН подчерта, че ново споразумение за транзит на газ между Газпром и Нафтогаз е възможно само ако претенциите на съда са занулени.

 

Коментар на БА

Предложението на Газпром, което е по-скоро предложение на Кремъл, е преднамерено неприемливо. Искането за отказ от решаване на спорни въпрос през арбитражен съд между два търговски субекта и още повече отказ от изпълнение на решенията на този съд не е нищо повече от арогантност плюс диктат. Единственото, което би могло да бъде предмет на преговори са допълнителните искове към арбитражния съд, които Нафтогаз е отправил. Изгледи обаче Газпром да промени позицията си и да потърси дългосрочен договор са много малки. Вероятно ще трябва да се изчакат резултатите от срещата в Нормандски формат на 9 декември в Париж. Но още от сега е ясно – тази позиция на Путин де факто минира възможността за договореност между Нафтогаз и Газпром. Последното за което става въпрос в случая са търговските спорове или интереси на двете компании. Кремъл има нужда от преса и контрол върху Украйна.