Trend: IGB ще промени играта на енергийната карта на Югоизточна Европа

Trend: IGB ще промени играта на енергийната карта на Югоизточна Европа

CBBSS Energy


Trend: IGB ще промени играта на енергийната карта на Югоизточна Европа

 

Trend съобщава, ползвайки български медии, че изпълнителният директор на компанията за проекти на ICGB Теодора Георгиева  казва, че Интерконекторът Гърция-България (IGB) ще доведе до промяна на играта на енергийната карта на Югоизточна Европа.

„Мобилизирахме всички сили за изграждането на газопровода между България и Гърция и сме благодарни за постоянната подкрепа на правителствата на двете страни и Европейската комисия. Проектът IGB ще доведе до промяна на играта в енергийната карта на региона“, каза Георгиева, след като се присъедини към посланика на САЩ Херо Мустафа, премиера на България Бойко Борисов, посланика на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова, посланика на Гърция в България Димитриос Хронопулос и други правителствени служители да инспектират напредъка на строителството на IGB в област Хасково.

Посланик Мустафа акцентира и призна усилията на изпълнителния директор на ICGB Теодора Георгиева, “чиито постоянни  усилия са от решаващо значение да ни доведат до мястото, където сме днес - свидетели на началото на строителните работи.”

„Нека си припомним един прост, но мощен принцип: Енергийната сигурност е национална сигурност. И IGB не е просто някакъв тръбопровод. Това е проект, който значително ще повиши националната сигурност и суверенитета на България и ще донесе обещанието за по-ниски разходи за енергия за българския потребител “, каза посланик Мустафа пред репортери.

„Сега с нетърпение очакваме бърз напредък по този проект. Ние също така приветстваме намерението на българското правителство да подкрепи - чрез дялово участие и резервиране на капацитет – от плаващото съоръжение за съхранение и регазификация  в Александруполис - което ще увеличи силата на IGB да превърне България в наистина динамичен газов хъб”, добави посланик Мустафа.

IGB е газопровод, който ще позволи на България да получава азербайджански газ, по-специално природен газ, добит от газовото находище Шах Дениз 2 в Азербайджан. Очаква се IGB да бъде свързан към TAP, чрез който природният газ от полето Шах Дениз ще бъде доставен на европейските пазари.