Tsargrad.tv: “Тръмп е наш”: Президентът на САЩ помогна на Путин да увеличи стойността на С-400 до рекордните 100 милиарда долара в една транзакция

Tsargrad.tv: “Тръмп е наш”: Президентът на САЩ помогна на Путин да увеличи стойността на С-400 до рекордните 100 милиарда долара в една транзакция

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Tsargrad.tv: “Тръмп е наш”: Президентът на САЩ помогна на Путин да увеличи стойността на С-400 до рекордните 100 милиарда долара в една транзакция

 

Доналд Тръмп предложи на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган сделка, както и „решение“ за разрешаване на ситуацията с покупката на руските зенитни ракетни системи С-400. Размерът на предложението е 100 милиарда долара, според медийни съобщения. В мрежата се спори за истинския смисъл на сделката. Те пишат „Тръмп е наш!“, Отбелязвайки, че цената на С-400 благодарение на САЩ е нараснала до 100 милиарда долара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да преговаря с турския президент. Според Washington Post, САЩ предлагат на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган сделка на стойност 100 милиарда долара и разрешаване на ситуацията със санкциите. Тръмп изпрати писмо до турския политик миналата седмица.

Източници на изданието смятат, че това предложение ще “разгневи” законодателите в Камарата на представителите на САЩ. Миналия месец много от тях гласуваха за налагане на санкции срещу Турция.

В руския сегмент на социалните мрежи изявленията от различни източници не закъсняха. Авторите на няколко политически блога изнесоха своите версии за случващото се. И така, „Уругвайската истина“ пише:

“Тръмп е предложил на Ердоган сделка в размер на 100 милиарда долара в замяна на отказ от С-400.” Ето колко струва всъщност системата С-400. Ердоган няма да се поддаде: опитът да го елиминира директно е заличил всички илюзии от главата му “.

Като цяло, повишавайки цените за С-400, Тръмп помага само на руския президент Владимир Путин и като цяло на Москва.

 

Коментар на БА

Бизнес дипломацията на Тръмп и веруюто, което той изповядва че сделките са по-важни от принципите, не се споделя от професионалната дипломация в Държавния департамент и Конгреса. Идеята на Доналд Тръмп е да принуди Ердоган да предостави алтернативен бизнес и търговски операции за американските компании, които да повишат обемът на двустранната търговия от 20 милиарда долара, което е сегашното ниво, до 100 милиарда. Няма уточнения, какви точно са сделките, с които Ердоган трябва да се съгласи.

Въпреки огромната си власт, турският президент трудно ще се съгласи, още по-малко ще отговори на предложението, най-малкото защото тези сделки трябва да бъдат договорени от частни турски компании. Допълнително условие от Белия дом, за да бъдат доставени самолетите Ф-35, е закупените С-400 да не влязат в експлоатация. Това също трудно ще бъде възприето от турския президент, защото означава обезсмисляне на покупката и на похарчените милиард и половина долара.

Още повече, че продажбите и доставките на самолетите де факто е блокирано от Конгреса, при двупартиен консенсус и американският президент не може да разблокира сделката.