Lenta.ru: Германия ще спаси Северен поток-2 от Европейския съюз

Lenta.ru: Германия ще спаси Северен поток-2 от Европейския съюз

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Lenta.ru: Германия ще спаси Северен поток-2 от Европейския съюз

 

Германската управляваща коалиция разработи законопроект позволяващ извеждането на газопровода “Северен поток-2″ от действието на актуализираната директива на ЕС за газ, съобщава Bild.

В сегашния си вид директивата предполага, че операторите на тръбопроводи, дори от трети страни, и доставчиците на газ трябва да бъдат напълно независими. Това означава, че ситуацията,при която “Газпром“ едновременно притежава газопровод и доставя газ през него е невъзможна.

Освен това изискванията на ЕС позволяват изключения за тръбопроводи, изградени преди 23 май 2019 г., например, първия „Северен поток“.

Изграждането на “Северен поток 2″ все още продължава. Дания издаде разрешение за полагане на тръби във водите си едва в края на октомври, така че вероятно въвеждането в експлоатация на тръбопровода ще стане в началото на 2020 г.

За да заобиколят директивата, депутатите решиха да разширят списъка с причини за изключения. Една от тях беше необходимостта от защита на инвестициите в проекта. Новият текст на документа трябва да отчита това при определяне на датата, на която проектът е завършен. Така едно твърдо правило получава възможност за тълкуване.

Срещу изграждането на газопровода стои Украйна, която иска да запази транзита на руския газ, както и Полша, балтийските страни и САЩ. Те са сигурни, че “Северен поток-2″ ще засили зависимостта на Европа от Русия.

ЕС също се опитва да ограничи влиянието на Москва по въпроса с газа.

 

Коментар на БА

При днешното гласуване поправката, чрез която се опитваше да се заобиколи ограничението на Газовата директива на ЕС по отношение на участието на Газпром в Северен поток-2.  Само 133 депутата са гласували „за“, ри необходими 355. За отбелязване, че поправката бе предложена от управляващата коалиция ХСС/ХДС и СДП, но в сесия по-голяма част от депутатите им не са гласували.

Ако беше приета, поправката щеше да постави Германия в остра колизия със страните от ЕС.