Russian.rt.com: Шойгу: изпълнението на меморандумa на Русия и Турция за Сирия не е толкова лесно

Russian.rt.com: Шойгу: изпълнението на меморандумa на Русия и Турция за Сирия не е толкова лесно

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Russian.rt.com: Шойгу: изпълнението на меморандумa на Русия и Турция за Сирия не е толкова лесно

 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че изпълнението на  руско-турският меморандум за Сирия от 22 октомври не е толкова лесно. Това се съобщава РИА Новости.

„Меморандумът, подписан от президентите на Турция и Русия, не се изпълнява лесно, но виждаме, че това вероятно е единственият начин за установяване на мир и запазване на суверенитета на Сирия“, заяви Шойгу, като отбеляза, че Русия придобива богат опит в „хуманитарната помощ - разминиране, медицинска помощ“ в борбата срещу международния тероризъм.

По-рано турското Министерство на отбраната обяви началото на разузнавателни полети и разминиране по маршрутите на съвместни патрули с Русия в Сирия.

На 22 октомври лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таип Ердоган постигнаха споразумение за вкарване на сирийската военна и руската военна полиция в зоната извън турската военна операция “Източник на мира” в Сирия.

По-късно беше съобщено, че Русия напълно е изпълнила мерките, предвидени в руско-турския меморандум от 22 октомври.

 

Коментар на БА

След възторга от сключеното споразумение между Ердоган и Путин в Сочи, настъпи време за по-реалистични оценки. Новинарските хроники от няколко дни са пълни са пленени сирийски войници от турските въоръжени сили, неизпълнение от споразумението от страна на турски и кюрдски сили. Ердоган става все по-критичен, включително и по отношение на внушенията за необратимост в подобряване на отношенията между двете страни. Опровержението на информациите от руски централни медии, че Турция иска да купи две ескадрили - 48 самолета СУ-35, дойде от най-високо място.