Eadaily.com: Сирия даде на Русия нови инструменти. Време е да се изпробват

Eadaily.com: Сирия даде на Русия нови инструменти. Време е да се изпробват

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Eadaily.com: Сирия даде на Русия нови инструменти. Време е да се изпробват

 

Краят на сирийската война дава на Русия два фундаментално нови инструмента. Не тези, които бяха наречени цели на Кремъл в този конфликт през 2015 г. Тогава наблюдателите твърдяха, че Москва се намесва в конфликта, за да отклони вниманието от Украйна, да повиши статута си в Близкия изток и света, да изпробва модерно и да използва стари оръжия и т.н. Това също е възможно. Но, повтаряме, сега говорим за изцяло нови два.

 

Списъкът с обвиненията на Запада и руската либерална общественост срещу Владимир Путин е широк, впечатляващ и понякога  дори екзотичен. Но при цялото си желание те не могат да променят основния извод и опорна точка на характерния „злодей на нашето време“. Путин не е антисемит. Проявите на антисемитизма се наказват моментално. Кадърът на правителствените органи е формиран единствено в съответствие с бизнес, лични и какви ли не, но не и етнически принципи. А Бенямин Нетаняху е запознат с резиденцията в Сочи „Бочаров ручей“ не по-зле, отколкото със собствената си. Русия обаче хвана Израел за гърлото. В близост до еврейската държава се появи арабска държава, армията на която вече има близо девет години боен опит. Свалянето на руския разузнавателен самолет, предизвикана от нападение на израелски самолет, принуди Москва да преразгледа плановете за превъоръжаване на сирийската армия. Вече без каквато и да е отчитане на загрижеността на Израел. Сигурността на Израел се превърна в символ на изкуплението на историческите грехове за Запада. В смисъл, че след Втората световна война е имало много актове на геноцид. В същото време същите западни политици се кикотят по „реторичния“ въпрос: кой ще възстанови Сирия? Унищожена от тях самите. Или те твърдят, че Русия е мавърът, който си е свършил работата, а от плодовете на нейният труд ще се възползва богатият Китай или старата добра метрополия Франция, представена от Европейския съюз. Разбира се, в условията на “демократизация” на Сирия. Трудно им е да умножат две и двеста. Следователно те не виждат третия вариант: Западът ще възстанови разрушената Сирия, но при условията на Москва и Дамаск. По молба на Израел.

 

Коментар на БА

Този анализ на руския сайт, близък до МИД, е опит да се съвмести турския, иранския, арабския и израелския вектор в руската външна политика – задачата, която не отчита гравитационното поле в Близкия изток, но е все пак завладява въображението. Провалените опити да се реши уравнението на възстановяването на Сирия с арабски пари пропадна и няма никакъв изглед че ще се състои. Идеята Израел да помогне на Русия в икономическото възстановяване на Сирия, която самите автори на анализа отбелязват, че е натрупала значителен боен опит /войските на Асад/, граничи с делюзия. Още по-тънка е струната на антисемитизма на Путин. По-скоро е опит да се самовнуши кураж на собствените дипломати в усилията им да водят многовекторна /по дипломатическия жаргон на Москва/ политика с непримирими врагове, като при това останат на една ръка разстояние с всеки. А вариантът Западът да финансира възстановяване на Сирия остава единствено възможен. Но не и при условията на Москва, още по-малко на Дамаск.