Monavista.ru: САЩ се подготвят за военни действия срещу Турция

Monavista.ru: САЩ се подготвят за военни действия срещу Турция

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Monavista.ru: САЩ се подготвят за военни действия срещу Турция

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да използва военна сила в Сирия срещу Турция, ако тя не спазва споразуменията. Това стана ясно на 21 октомври в интервю с държавния секретар на CNBC Майк Помпео.

Според него САЩ предпочитат мира пред войната. Ако обаче Турция откаже да изпълни споразуменията за военната операция в Сирия, президентът Тръмп е готов на всякакви действия, включително изпращането на елитни американски специални части „Делта“ в Сирия, за да се бият с турската армия.

Припомняме: 9 октомври Турция започна военна операция в Сирия с кодово име „Източник на мира“. Поради това САЩ наложиха санкции на турската република; повечето ключови държави в региона и света не подкрепиха Турция.

 

Коментар на БА

Това изказване на Помпео на пръв поглед внушава, че САЩ действително са готови да се противопоставят на Турция в Сирия и да защитят кюрдите. Проблемът е, че никой не вярва в намерението и готовността на Тръмп да се конфронтира военно с Ердоган. Това обезсилва и силовото говорене както на Помпео, така и на американския президент. След толкова много публични заявления, които защитават изтеглянето и поставят под съмнение стойността на кюрдите като съюзници, заплахите на САЩ срещу Турция не „държат вода“ – не се възприемат като истина.