Newdaynews.ru: „Среща на враговете на Сърбия“: лидерите на Хърватия и Косово се обединиха срещу Белград

Newdaynews.ru: „Среща на враговете на Сърбия“: лидерите на Хърватия и Косово се обединиха срещу Белград

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


 

Newdaynews.ru: „Среща на враговете на Сърбия“: лидерите на Хърватия и Косово се обединиха срещу Белград

 

Общото събрание на ООН, което в момента се провежда в Ню Йорк, се превърна в място за нови провокации срещу Сърбия. Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович се срещна с „главата“ на самопровъзгласената република Косово Хашим Тачи, което бе поредният опит за атака срещу политиката на Белград.

След разговорите Грабар-Китарович публикува снимка в своя туитър, коментирайки “добрите и приятелски двустранни отношения между Хърватия и Косово”. „Готови сме да задълбочим отношенията си и да предложим цялата необходима помощ на Косово“, подчерта хърватският президент. По-късно, по време на среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутиерес, ръководителят на Хърватия изрази мнение, че обменът на територии между Сърбия и Косово е лоша идея и може да се превърне в „кутия на Пандора“ за региона. „Информирах генералния секретар, че обменът на територии е лоша идея, заплашва да се отвори „кутия на Пандора“ на територията на бивша Югославия и да предизвика различни искания за промяна на границите в региона“, каза Грабар-Китарович.
„Президентът“ на самопровъзгласилата се република Косово Хашим Тачи с удоволствие се срещна с лидера на Хърватия и публикува благодарствени публикации в социалните си мрежи. „Хърватия е чудесен пример за Косово по пътя към НАТО и Европейския съюз“, каза той.
Коментирайки тези събития, лидерът на “Съюза на сърбите в региона” Миодраг Линта отбеляза, че изобщо не е изненадан от така топлите отношения между косовските албанци и Харватия. „Това е среща на двама врагове на Сърбия и Тачи с право счита Хърватия за приятелска страна, защото подкрепя албанския сепаратизъм в Косово и Метохия.Хърватите и албанците извършиха най-кървавите престъпления срещу сръбския народ в Хърватия и Косово. Сега те издигнаха тези престъпници до ранг на национални герои, а броят на сръбските жертви прикриват”, каза Линта.
Заслужава си да се отбележи, че по време на Общото събрание на ООН президентът на Хърватия се срещна и с министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, но не спомена  срещата си с Тачи. Въпреки това хърватският портал Index публикува тази новина,макар че хърватският президент очевидно е планирал да я скрие от обществеността.

 

Коментар на БА

Прави впечатление открито просръбска позиция на това и на много други руски издания, която тълкува всяка среща между ръководители на Хърватска и Косово като априори насочена против интересите на Сърбия, и по подразбиране на Русия. Това, което е предизвикало критиката е идеята за размяна на територии, с която флиртува Москва, и оценката на президента на Хърватска Грабар-Китарович, че това е лоша идея и може да отвори кутията на Пандора.

От поредица коментари посветени на Западните Балкани и процесите по регулиране на ситуацията там, като отражение в руските медии и изказвания на руски официални лица, човек действително може да остане с впечатление, че Москва разглежда уреждането на споровете и намирането на трайни решения като нетна дипломатическа щета.