voennoedelo.com: Турски офицер на ВВС търси политическо убежище в Гърция

voennoedelo.com: Турски офицер на ВВС търси политическо убежище в Гърция

НОВИНИ С КОМЕНТАР
voennoedelo.com: Турски офицер на ВВС търси политическо убежище в Гърция.

 

В момента турският офицер е задържан  в полицейското управление в Калимнос. Този факт е докладван на всички правоприлагащи органи в Гърция.

Днес, 13 август, РИА Новости публикува съобщение, позовавайки се на източник на гръцките правоохранителни органи, че турски войник е избягал и е поискал политическо убежище в Гърция.

 

Според източника,  турски офицер от военната авиация се обърнал към полицейското управление на остров Калимнос и казал, че е избягал от управляващия режим и поискал убежище.

Припомняме, че от юли 2016 г. в Гърция има осем турски войника, които избягаха от страната си след неуспешен опит за преврат. Анкара редовно изисква екстрадиция на военните. Гръцкият съд отказва да екстрадира военните, вярвайки, че няма да им бъде осигурен справедлив процес и ще бъдат измъчвани.

 

Коментар:

 

Това не е нито първия, нито ще бъде последния случай на „бягство“ на турски военен, в случая летец в Гърция.Въпреки заплахите за катастрофални последици върху двустранните отношения, основно като се спазват законите на Гърция и определя турския режим като репресивен, който не може да гарантира справедлив процес, гръцките съдебни власти отказват да върнат тези бегълци.

Такъв ще бъде и този случай. В повечето случаи, турските военни получават право на емиграция в трети страни в ЕК.

Политиката на Гърция в това отношение е пряко противоположна на българската.