Кипърските турци предлагат газово сътрудничество, след като напрежението се увеличи

 

Кипърските турци предложиха на международно признатото кипърско гръцко правителство да си сътрудничат в търсенето на газ в офшора на разделения остров, съобщи Турция, след ескалация на напрежението в Източното Средиземноморие, пише Ройтерс.

Турция и кипърското правителство имат припокриващи се претенции във водите край Кипър, свързани с 45-годишното разделяне на острова и отхвърлянето от Анкара на споразумения, които Кипър е постигнал с други средиземноморски държави относно морските икономически зони.

Миналата година Турция разпореди на енергийните фирми да не извършват проучвателни дейности с правителството на кипърските гърци и изпрати два свои кораба да сондират около  острова, което доведе Кипър да издаде заповеди за арест, а Европейският съюз да предупреди, че може да ограничи контактите и финансирането на Анкара

Лидерът на кипърските турци Мустафа Акинчи предложи в края на първата седмица на юли на правителството на кипърските гърци, двете страни да си сътрудничат в “проучването и експлоатацията на въглеводородни ресурси”, съобщи турското министерство на външните работи.

Предложението, представено чрез Организацията на обединените нации, имаше за цел да създаде механизъм за сътрудничество между кипърските турци и кипърските гърци, като ги определи като съсобственици на въглеводородни ресурси, върху   които те имат равни права.

„Предложението предвижда сътрудничество, включително споделяне на приходи и дава възможност на двете страни да се възползват едновременно от въглеводородните ресурси“, казаха от министерството.

Допълва се, че ако бъде прието, предложението „ще започне нов период на сътрудничество между двете страни“.

В отговор дипломатите от ЕС миналата седмица се подготвиха за ограничаване на контактите и финансирането за Анкара в знак на солидарност с Кипър, в чиято изключителна икономическа зона те заявиха, че турските кораби се намесват.

Миналата година Брюксел отне 175 милиона евро (157 милиона паунда) в знак на протест срещу това, което счете за влошаване на правата на човека в Турция. ЕС заяви, че Анкара, при президента Тайип Ердоган, се отдалечава от блока.

Въпреки това, дипломат от ЕС, участващ в преговорите, заяви, че санкциите срещу Анкара вероятно ще бъдат ограничени, тъй като Съюзът все още се нуждае от сътрудничество с Турция по редица въпроси, включително сигурност и миграция.

Днес, електронното издание на гръцкия вестник  Kathimerini пише, че президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Аканджъ се срещнаха в буферната зона на ООН в Никозия в петък за неофициални преговори, целящи рестартиране на прекъснатите преговори за обединение на острова.
Разговорите в петък се водят с посредничеството на Елизабет Спехар, ръководител на Силите за поддържане на мира на Обединените нации в Кипър (UNFICYP), в нейната резиденция в контролираната от ООН зона на бившото летище в Никозия. „Влизам в преговорите … със значителна доза добронамереност и решителност … да работя за решение, което ще бъде прието от международния фактор, но по-специално от тези, които ще бъдат засегнати от него, жителите на Кипър “, каза Анастасиадис, влизайки в преговорите, които се водят при закрити врати.

 

Виж повече тук и  тук