Гърция предлага на Турция възможност за разрешаване на споровете за сондиране

Външният министър на Гърция заяви, че неговата страна може да работи заедно с Турция за експлоатиране на природните ресурси, като същевременно призовава Анкара да уреди спора си с Европейския съюз във връзка с морските й сондажи в Средиземно море.

Николаос Дендиас каза в интервю във Вашингтон за специализираната електрона медия Worldoil.com, че има широк кръг въпроси, в които Гърция може да си сътрудничи с Турция. Понастоящем тези възможности се задържат от несъгласието по отношение на сондажните операции на Турция във водите на Кипър.

„Трябва да помогнем на нашите народи да създадат растеж, да създадат просперитет, да създадат стабилност в региона и също така наистина накрая отново да станем приятели“, каза Дендиас. “Има хиляди синергии от туризма до експлоатацията на природните ресурси. Има много неща, от които да избираш”.

Вече обтегнатите отношения на Турция с ЕС се нарушиха  още повече, след като правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган обеща да продължи енергийните проучвания в източното Средиземноморие  и продължи спора си с Кипър – член на ЕС. Външните министри на ЕС - включително Дендиас - се съгласиха да замразят повечето контакти на високо равнище с Турция и да се намали притока на средства към страната, като същевременно задържат санкциите, които биха могли да бъдат насочени към турските компании, участващи в офшорни сондажи в региона.

„За нас въпросът не е в размера на наказанията“, каза 59-годишният адвокат и бивш министър на отбраната в интервюто в посолството на Гърция в Кипър. „Трябва да накараме Турция да разбере, че това не е пътят нито за нас, нито за тях, нито за Кипър, нито за стабилността в региона.“

 

Оригиналният текст тук