Кипър протестира срещу британските коментари по отношение на офшорните газови права

Кипър официално протестира срещу Великобритания за “неприемливи” коментари от страна на министъра на външните работи, който постави под въпрос правото на Кипър да експлоатира офшорните енергийни резерви, докато островът остава разделен, съобщи AFP

“Върховният комисар на Обединеното кралство е бил извикан във външното министерство за необходимите представителства пред неговата страна по повод на неуместните изявления на министъра”, каза говорителят пред репортери.

Кипърският президент Никос Анастасиадис определи като “неприемливи” изказванията на британския министър по европейските въпрoси Alan Duncan, който изрази съмнение върху офшорните икономически права  на средиземноморския остров.

Анастасиадис заяви, че неговото правителство ще подаде жалба до британския премиер Тереза Мей за изказването на Duncan, което беше като призив за укрепване на международната подкрепа след турска заявка за сондиране вътре в изключителната икономическа зона на острова.

Кипър спечели подкрепата на други страни-членки на Европейския съюз, включително Великобритания, срещу заявеното от Турция да сондира вътре в изключителната икономическа зона на острова.

Анастасиадис каза, че Кипър е бил силен съюзник на Великобритания и е показал “безпрецедентна подкрепа” по време на кризата с Brexit, но сега Лондон не следва “правилната политика” за острова.

 

Пълният текст четете тук