Турците губят доверие в религията при управлението на Партията на справедливостта и развитието

Броят на турците, които описват себе си като атеисти, се е увеличил през последното десетилетие, докато тези, които се смятат за религиозни, са намалели, макар че все още са мнозинство. Констатациите на едно проучване възобновяват разгорещените дебати за политическия ислям и религиозността в страна, която официално е светска, но управлявана от ислямистка партия от 2002 г. насам, пише Al-Monitor, цитирайки проучване на компанията KONDA.

 

Проучването се основава на сравнение на проучвания на общественото мнение, проведени през 2008 и 2018 г., и изследва социалните промени в Турция през последното десетилетие. Анкетирайки близо 5 800 души в 36 от 81-те провинции на Турция, проучването за 2018 г. установи, че 51% от респондентите са се определили като „религиозни“, което е по-малко от 55-те % през 2008 г. Онези, които се описват като „строго религиозни“, са 10%, срещу 13% преди десет години.

 

Докато ислямизмът ползва всички средства и властови привилегии в Турция днес, социалната трансформация, която търси, е посрещната със съпротива. Тази съпротива не се вижда по улиците, но, както сочи проучването, приема формата на тиха непримиримост и дори вътрешно откъсване от вярата.

 

Оригиналната новина тук