iz.ru: Почти приятелство: Турция изтласква Русия в постсъветското пространство

iz.ru: Почти приятелство: Турция изтласква Русия в постсъветското пространство

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА



iz.ru: Почти приятелство: Турция изтласква Русия в постсъветското пространство
Турският президент Реджеп Ердоган на 27 август спешно пристигна в Москва, за да преговаря с руския си колега Владимир Путин. От една страна, отношенията между страните преживяват един от най-добрите периоди в историята: Москва и Анкара се наричат взаимно стратегически партньори, като работят в тясно сътрудничество по сирийската тема. От друга страна, сега в Идлиб възникна сериозен проблем: той стигна до директни сблъсъци между турски войници и сирийските правителствени сили, които Русия активно подкрепя.

Освен това има  и други сериозни противоречия между страните, които остават невидими на фона на сирийското селище, доставката на С-400 и бързото пускане на „Турския поток“. Така руското влияние в постсъветското пространство започва бързо да избледнява и Анкара все повече заема мястото на Москва.
Сирийската провинция Идлиб и съседната провинция Хама е единственото място в страната, където въоръжената опозиция продължава да действа. Преди година Турция и Русия успяха не само да се споразумеят за прекратяване на огъня в тази зона, но и да създадат наблюдателни пунктове. Примирието беше нарушавано през цялото време. В началото на август тази година страните  отново се опитаха да установят примирие, но бойците игнорираха това.

 

Коментар на БА

Отношенията между Русия и Турция са далеч от едноизмерността, още по-малко от категоричните определения – съперници – партньори. Просто пространството в което тези отношения се развиват ги предопределят като преди всичко конкурентни, в рамките на които страните се опитват да развият форми на сътрудничество. Историята знае и други периоди на „партньорство“ между Руската и Турските империи, които обаче никога не са изключвали редуване на периодите на относително примирие, с периоди на остра конфронтация, дори на сблъсъци.