Оправданията на Наришкин, че не е лобирал за Васил Божков пред емира на Дубай са част от хибридната война на Русия | Коментар на БА

Оправданията на Наришкин, че не е лобирал за Васил Божков пред емира на Дубай са част от хибридната война на Русия | Коментар на БА

Оправданията на Наришкин, че не е лобирал за Васил Божков пред емира на Дубай са част от хибридната война на Русия


 

Директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин не е обсъждал на срещата си с премиера на Обединените арабски емирства въпроса за освобождаване на българския бизнесмен Васил Божков, задържан по искане на България. Това са „слухове“, които са тиражирани от зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов. Това съобщи ръководителят на пресбюрото на СВР Сергей Иванов, цитиран от ТАСС.

 

Коментар на БА

Посещението на шефа на руското разузнаване Сергей Наришкин в Обединените арабски емирства се състоя на 11 и 12 февруари. Според оперативна информация на българските служби, преди официалните срещи граждани на Руската федерация са посетили Васил Божков, в следствие на което Наришкин е повдигнал въпроса за задържането на българския бизнесмен пред своите домакини. Самият Симеонов коментира: „Като дребен детайл от хибридна война бих определил думите на говорителя на руското разузнаване Сергей Иванов”.
Познавайки добре методите и инструментите, с които си служат разузнавателните служби в Русия, както и релациите, а понякога и зависимости, в които са поставени големите играчи в България от идеолозите и пропагандаторите на Кремъл, едва ли думите на Валери Симеонов са просто „слух“.