Русия и Турция разиграват театър, че воюват една срещу друга в Сирия | Коментар на БА

Русия и Турция разиграват театър, че воюват една срещу друга в Сирия | Коментар на БА

Русия и Турция разиграват театър, че воюват една срещу друга в Сирия


 

От доста време прехвърчат искри между Владимир Путин и Реджеп Ердоган по повод нестихващия конфликт в Сирия. Двамата отправят взаимни обвинение заради ескалацията на напрежението в Идлиб.

„Силите на Дамаск и Москва са нанасяли смъртоносни удари не по терористи, а по мирни сирийци. Бяха убити и турски войници“ изригна преди дни Ердоган.

„Нито нашите, нито сирийските военни избиват цивилни. Атаките срещу турските сили са били извършвани от терористи, които са станали все по-агресивни и към руските и сирийските военни“, отговори на свой ред гласът на руския президент  Дмитрий Песков.

 

Коментар на БА

Според Фабрис Баланш от университета в Лион взаимните обвинения между лидерите на Русия и Турция са по-скоро мизансцен, зад който двете държави се опитват да реализират своите интереси на терена на Сирия и нестихващия конфликт там.

„Не виждам непреодолими противоречия между Русия и Турция в Сирия. Москва и Анкара се разбират много добре за  Идлиб и Северна Сирия. Всеки път, когато сирийската армия си върне част от Идлиб, Турция завзема кюрдска територия. Затова не очаквам разрив между Русия и Турция заради няколко убити турски войници“, казва експертът.