Белград превръща греховете на Милошевич в ново оръжие срещу евроатлантизма | Коментар на БА

Белград превръща греховете на Милошевич в ново оръжие срещу евроатлантизма | Коментар на БА

Белград превръща греховете на Милошевич в ново оръжие срещу евроатлантизма


 

Комисия, създадена тази седмица по инициатива на сръбския президент Александър Вучич, ще установи точния брой на загиналите по време на атаките на НАТО, извършени срещу балканската държава през 1999 г., предаде белградското радио Б92.

Тя ще заработи на знаковата дата 24 март, а в нея ще участват  служители на военното и вътрешното министерства,  агенциите за вътрешна сигурност и разузнаване, представители на местните власти и регистрираните в страната вероизповедания.

 

Коментар на БА

Фактът, че  20 години след 24 март 1999 година, когато е извършено първото нападение на Алианса над тогавашна Република Югославия, Белград създава комисия, която да брои жертвите издават преди всичко дълбоко недоверие към НАТО и отказ от партньорство. Зад поставената задача да се направи стриктна проверка на архивите на военни окръжия, болници, гробищни паркове и религиозни институции, прозира желание за възмездие  и въздаване на „справедливост“. Очевидно е, че Сърбия все по-последователно налага антизападна и антинатовска риторика, която е изцяло в интерес на Кремъл. Тази политика е свързана с пропагандистите на Москва, които се възползват от всеки удобен случай да нападат САЩ и Запада, обвинявайки ги във всякакви прегрешения към човечеството. Явно Белград все още не е преоценил грешките и греховете на Милошевич и използва стари събития за нова конфронтация с НАТО.