С 250 грама водка в Русия ще борят коронавируса | Коментар на БА

С 250 грама водка в Русия ще борят коронавируса | Коментар на БА

С 250 грама водка в Русия ще борят коронавируса


 

В началото на февруари руските медии (СМИ) бяха наводнени от съобщения и внушения, че зад смъртоносния коронавирус стои поредния заговор на „враждебния Запад“.

Военният сайт tvzvezda.ru пише, че Бил Гейтс заедно с Пентагона и американски фармацевтични концерни  през миналата година са провели учение, като са моделирали епидемия с 65 млн. жертви. В други московски медии се тиражира твърдението, че коронавирусът е създаден в американски военни лаборатории. Затова тези, които искат да не се заразят, „да минат на 250 гр водка на ден”, пише Frankfurter Rundschau.

 

Коментар на БА

Пропагандната машина на Кремъл използва новата смъртоносна зараза, избухнала в Китай, за да насажда недоверие, подозрение и омраза към Запада. Разпространявайки серия от фейк новини срещу „лошите Съединени щати“, Кремъл се опитва да прехвърли вината от болната на здравата глава. Този прийом в страната на Путин е познат от времето на СССР, когато се внушаваше, че виновни за СПИН-а също са САЩ. Въпреки, че се появи теория, че вирусът е бил създаден като форма на биологично оръжие за китайските военни, тя бе опровергана от известни епидемиолози. Те заявиха, че епидемията е тръгнала от пазар за животни в Хуан, а най-вероятният преносител на вируса са местните прилепи. Тъй като в Русия липсва модерно здравеопазване на помощ идва водката.