Regnum.ru: Нафтогаз обвини Германия, че задушава Украйна

Regnum.ru: Нафтогаз обвини Германия, че задушава Украйна

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Regnum.ru: Нафтогаз обвини Германия, че задушава Украйна

 

Като подкрепя изграждането и стартирането на проекта Северен поток-2, Германия удушава украинската икономика, заяви изпълнителният директор на Нафтогаз Юрий Витренко.

Според него със старта на проекта може да се очаква, че няма да има транзит на руски газ през територията на Украйна.

„Германия трябва да разбере, че по този начин допринася за икономическото задушаване на Украйна“, каза той в интервю за Deutsche Welle.

Както REGNUM съобщи по-рано, Северен поток-2 ще доставя руски природен газ през Балтийско море до Германия. В допълнение към Русия и Германия, газопроводът засяга изключителните икономически зони и териториални води на Дания, Финландия и Швеция.

 

Коментар на БА

Реакцията на изпълнителния директор на Нафтогаз Витренко не е изненада, нито новост. Не за пръв път топ мениджментът на Нафтогаз и видни политици на Украйна посочват пряката и безусловна отговорност на Берлин, който съдейства на Русия в опитите чрез природния газ да подчини страната и я върне в орбитата на старите съветски зависимости.

Интересното е, че изказването се прави пред държавната медия на Германия Дойче Веле и очевидно има вътрешен адресат в самата Германия. Повече от 60 процента от немците, според последни проучвания на общественото мнение, подкрепят газопровода, като в по-голямата си част те отказват да свържат очевидното – това че Северен поток нанася огромен удар върху икономиката на Украйна и съдейства на агресивна политика на Кремъл.

Важна роля за тези настроения играе комплекса за вина на немците за Втората Световна Война, която се експлоатира безмилостно от Кремъл и превръща в конкретни ползи. И разбира се бизнес ползите от Северен поток, от посредничеството при продажбата на руски газ на останалите европейци, които на годишна база са между 3-5 милиарда евро.

Ангажиментът, който Анжела Меркел бе поела навремето, като условие за нейната подкрепа за Северен поток бе Газпром да гарантира минимални, но достатъчно високи количества транзит за природен газ през Украйна/ 50 дългосрочен плюс 30 краткосрочен капаците/. Този ангажимент не е изпълнен и няма никакъв изглед да бъде.