Vedomosti.ru: Газпром загуби първото си обжалване в спора с “Нафтогаз”

Vedomosti.ru: Газпром загуби първото си обжалване в спора с “Нафтогаз”

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Vedomosti.ru: Газпром загуби първото си обжалване в спора с “Нафтогаз”

 

Руската компания не можа да постигне отмяна на решението на Арбитража в Стокхолм, съобщава руската агенция на 27 ноември 2019г.

Апелативният съд на окръг Свеа (Швеция) потвърди едно от решенията на  Арбитража в Стокхолм при насрещните искове на Газпром и Нафтогаз, съобщи съдът. Освен това Газпром трябва да обезщети Нафтогаз за съдебните разноски в размер на около 1 милион евро, следва от текста на съдебното решение.

„Пълна победа! Украйна печели отново! Спечелихме апелацията/обжалването по първата жалба на Газпром срещу решението на Арбитража в Стокхолм “, пише Юрий Витренко, изпълнителен директор на Нафтогаз, на своята страница във Facebook . Представител на Газпром отказа коментар.

Става дума за съдебни искове и взаимни претенции на Газпром и Нафтогаз по отношение на договора за доставка на газ за Украйна. И двете компании се обърнаха към Арбитража през 2014 г. Нафтогаз настоя за преразглеждане отново на цената на руския газ и обезщетение за надплащане за доставката му, Газпром  настоя за глоби за неспазване на клаузата “вземи или плати” и изплащане на просрочие за вече направени  доставки. Общата сума на исканията на Газпром надхвърли 37 милиарда долара.

 

Коментар на БА

Отхвърлянето на първото от поредицата обжалвания на решения на Стокхолмския арбитраж е очаквано, пред вид на възможните и представените основания. Изпълнението на вземането на Нафтогаз в нетен размер от 2,7 милиарда долара между различните присъждания, си остава все така проблематично, защото на равнище корпорация, Газпром отдавна е отделил посочената сума. Кремъл и лично президентът Путин препятстват изплащането, превръщайки въпросът от корпоративен в междудържавен – между  Русия и Украйна.

Шансовете за разрешаване на спора и изплащането на сумата не са високи, още повече в контекста на предстоящите преговори за нов договор за транзит. Очертава се компромис от продължаване на договора за 3 години, но и това е под въпрос, пред вид на ултиматума на Русия за зануляване на претенциите на Нафтогаз, включително през отказ от правото за получаване на горепосочените 2,7 милиарда. Ситуацията се усложнява и от допълнителните искове на Нафтогаз, контраискове на Газпром, и съдебните дела между двете държавни след анексията на Крим.