Utro.ru: Пентагонът подготвя удар по Крим от България

Utro.ru: Пентагонът подготвя удар по Крим от България

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Utro.ru: Пентагонът подготвя удар по Крим от България

 

САЩ и България разработват „пътна карта“ за противодействие на агресията в Черноморския регион. Това се казва в съвместното изявление на Тръмп и българския премиер Бойко Борисов, което е публикувано на уебсайта на Държавния департамент.

В него се посочва, че страните заедно ще се изправят срещу морски, хибридни и кибер заплахи в Черно море. В същото време „пътната карта“ трябва да осигури на България достъп до американските технологии за отбрана, а съвместните учения ще се провеждат много по-често.

Освен това във Варна ще бъде създадена координационна точка, чиято задача ще бъде да увеличи присъствието на НАТО. САЩ не крият срещу кого ще се сблъскат в Черноморския регион - разбира се, Русия. Всъщност новите споразумения означават, че в случай на конфликт България ще бъде използвана като трамплин за атака срещу Крим. От юг е и страната на НАТО Турция. Освен това американските кораби могат да използват грузинските Поти и Батуми. По-рано българският министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма да има военноморска база на НАТО в България. Въпреки това вече е направено много за създаването му и „пътната карта“ значително ще опрости този процес. В изявлението се посочва 2024 година. Вероятно, почвата за пълноценна база ще бъде подготвена точно по това време.

 

Коментар на БА

Дезинформацията продължава и нейна главна цел е българската общественост, която трябва да бъде сплашена както по линия на това, че поема отговорност за действията на българските власти, които „предателски“ готвят атаки срещу Крим и втори път, да предупредят, че Русия ще атакува цели на НАТО в България. Истината е, че България не разполага нападателни оръжия на своя територия, а само защитни. Това не може да се каже за милитаризирания до краен предел Крим, в която са разположени най-новите модели нападателно оръжие на Русия, включително средства за изпреварващ ядрен удар. В техния обхват влизат всички черноморски държави.