Interaffairs.ru: Анкара обмисля въпроса за съвместимостта на С-400 и F-35

Interaffairs.ru: Анкара обмисля въпроса за съвместимостта на С-400 и F-35

ИНФОРМАЦИЯ / ДЕЗИНФОРМАЦИЯ / КОМЕНТАР НА БА


Interaffairs.ru: Анкара обмисля въпроса за съвместимостта на С-400 и F-35

 

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви, че Анкара няма намерение да изостави едно от оръжията в полза на другото, съобщава ТАСС. Според Хулуси Акар разполагането на С-400 на турска територия продължава, както и обучението на турски военни специалисти в Русия.При това се работи по въпросът за съвместимостта на зенитно-ракетения комплекс С-400 и изтребителите F-35 от пето поколение. “Надявам се, че тези усилия ще доведат до положителен резултат”, цитира информационната агенция Anadolu. Според Хулуси Акар, дори ако руските системи не могат да работят паралелно с F-35, Анкара ще намери най-удобната формула за действие. Той каза още, че Турция няма намерение да преразглежда договора за С-400 с Русия. Според него всичко върви по план.

В Анкара в близко бъдеще ще се проведат преговори между турски и американски служители, по време на които те ще разгледат възможността за разрешаване на разногласията по отношение на доставката на руските С-400, съобщава ТАСС.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза на американския лидер Доналд Тръмп, че Анкара няма да се откаже от руските системи С-400.

 

Коментар на БА

В рамките на посещението на Ердоган във Вашингтон и срещата му с Тръмп, бе договорено двете страни да направят поредица от срещи на ниво експерти, които да предложат решения по темата с оглед съвместяване на С-400 и Ф-35. За отбелязване е, че президентът Тръмп няма най-важната дума при доставките на самолетите Ф-35, които в момента са под забрана наложена от Конгреса. Той не може да я преодолее. Освен това съвместяването между несъвместими системи и утопия.  За това Анкара си оставя вратичката, „дори е да няма“ да предложи начин.

Опитът да се намери среден път е обречен и това ще доведе до неминуемото налагане на санкции, както тези гласувани от Конгреса, така и на нови.